Voedingsadviseur in Utrecht

Blog  | Contact   |   ☎️  06 – 1303 5062

Home | Gezonde voeding | Bananen zitten vol suiker. Mag ik nog bananen eten?
Bananen zitten vol suiker. Mag ik nog bananen eten

Bananen zitten vol suiker. Mag ik nog bananen eten?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Bananen zitten vol suiker. Mag ik nog bananen eten?

Ja, je mag nog bananen eten! Graag zelfs.

Afgelopen zaterdag las ik in de Volkskrant een artikel ‘Hoeveel suiker eten we eigenlijk?’. Daar las ik dat het voor de verwerking in je lichaam niet uitmaakt of je suikerklontjes of een banaan eet, omdat suiker nou eenmaal suiker is. Onderaan de streep klopt dit inderdaad. Door dit soort uitspraken maken we gezond eten echter onnodig ingewikkeld. Want iedereen begrijpt dat een banaan en een schep suiker echt totaal wat anders zijn. Je boerenverstand heeft gelijk. In dit artikel leg ik de overeenkomsten en de verschillen tussen tafelsuiker en banaan uit.

Overeenkomsten tussen tafelsuiker en banaan

Tafelsuiker, zoals rietsuiker of kristalsuiker, bestaat uit slechts twee ingrediënten. Namelijk fructose en glucose. Banaan bevat ook fructose en glucose. De combinatie van twee kleine bouwstenen koolhydraten, zoals fructose en glucose noemen we disachariden. Disachariden behoren tot de snelle koolhydraten.

Het klopt inderdaad dat er overeenkomsten zijn. Ze bevatten beide snelle koolhydraten. Als je de vergelijking tussen tafelsuiker en banaan enkel maakt op deze snelle koolhydraten dan is er inderdaad geen verschil. Je lichaam reageert er hetzelfde op. Maar dat is slechts één, wat mij betreft onbelangrijke, kant van het verhaal

100 gram tafelsuiker bevat 100 gram koolhydraten, waarvan maar liefst 100 gram bestaat uit monosachariden (één bouwsteen koolhydraten) of disachariden. Deze snelle suikers zorgen voor een enorme piek in je bloedsuikerspiegel. Door dit soort snelle suikers moet je alvleesklier hard aan het werk om voldoende insuline af te geven om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Tien gram tafelsuiker (2 tot 3 klontjes) heeft een glycemische lading van 10. De glycemische lading gebruiken we om de stijging van je bloedsuikerspiegel uit te drukken.

100 gram banaan bevat 20 gram koolhydraten, waarvan 15,5 gram bestaat uit mono- en disachariden. Een banaan van 100 gram heeft een glycemische lading van 10.

Dus het effect op je bloedsuikerspiegel van 10 gram suiker is net zo groot als het eten van een hele banaan.

Het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel levert je ontzettend veel op. Zo beïnvloedt het je stemming gedurende de dag, je energie, je gewicht en je cholesterol.

Verschillen tussen tafelsuiker en banaan – Welke voedingsstoffen zitten er in bananen?

Tot zover de overeenkomsten tussen tafelsuiker en bananen. Tafelsuiker bevat slechts twee ingrediënten. Fructose en glucose. Bananen bevatten naast fructose en glucose nog veel meer voedingsstoffen. Ik som de belangrijkste op

  • Bananen bevatten 2 gram vezels per 100 gram
  • Bananen bestaan voor ongeveer 75% uit water!
  • Bananen zijn rijk aan kalium en magnesium. Daarnaast bevatten ze ook fosfor, ijzer, zink, selenium en calcium.
  • Bananen bevatten vitamine A, diverse B-vitamines en een kleine hoeveelheid vitamine C.
  • Bananen zijn rijk aan resistent zetmeel. Hoe rijper een banaan is, hoe minder resistent zetmeel er overblijft. Laat je bananen dus niet bruin worden en eet ze op tijd op. Resistent zetmeel zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel en heeft een positief effect op de gezondheid van de dikke darm.
  • Geen troep. Bananen zijn vers, onbewerkt en zonder ongezonde toevoegingen

Wil je minder suiker eten? Let op toegevoegde suikers

Toegevoegde suikers zijn suikers die tijdens de productie van voedingsmiddelen worden toegevoegd. Het herkennen van deze suikers is best een lastige, omdat producenten allerlei benamingen gebruiken. Zoals dextrose, maltose, sacharose, glucosestroop en vruchtensapconcentraat.

Wil je minder suiker eten omdat je bijvoorbeeld wilt afvallen? Begin dan met het schrappen van toegevoegde suikers, voordat je overweegt om minder fruit te gaan eten. Kan je wel wat hulp gebruiken om nu echt jouw doel te behalen (en vast te houden)? Neem contact met me op, ik help je graag.

We eten inderdaad teveel suiker en veel bananen. Toch zijn bananen niet het probleem

We eten met zijn alleen teveel suiker. Bananen bevatten inderdaad suiker. En ook best veel suiker. Maar ik denk dat bananen niet het probleem, maar eerder ‘de oplossing’ zijn.

Het probleem zijn suikers die toegevoegd worden aan ontzettend veel voedingsmiddelen. Zoals kant-en klaar maaltijden, frisdranken, sauzen en smaakversterkers.

 

Recente artikelen

Voedingsadvies Paul Utrecht


Als voedingsadviseur help ik mensen om gezonder te gaan eten.

Kennismaken?

Mijn laatste artikelen

Ik schrijf regelmatig over voeding, leefstijl en recepten. Dit zijn mijn laatste bijdrages.

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen zijn zeker gezond. Ze zijn een goede bron van vitamines en ze bevatten veel andere gezonde voedingsstoffen. In Nederland eten de meeste mensen drie à vier keer per week aardappelen. Sommige mensen eten ze zelfs dagelijks. Gekookt, gebakken,...

Is havermout goed voor je?

Is havermout goed voor je?

Havermout is één van de gezondste graansoorten. Het is een volkoren graanproduct. Dus zitten er heel veel vezels in havermout en daarnaast is het rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevat haver over het algemeen geen of weinig gluten. Ook bevat...

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Als je gezond wilt eten, dan is een barbecue vaak niet de maaltijd die in je weekmenu past. Toch is het best makkelijk om een gezonde vegetarische (of zelfs veganistische) barbecue te organiseren. Maak bijvoorbeeld lekkere groentespiesjes, kies voor een...

Wil je aan de slag met mij?

Wat leuk! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!

Tel: 06-1303 5062