Inhoudsopgave
Aardappelen zijn zeker gezond. Ze zijn een goede bron van vitamines en ze bevatten veel andere gezonde voedingsstoffen. In Nederland eten de meeste mensen drie à vier keer per week aardappelen. Sommige mensen eten ze zelfs dagelijks. Gekookt, gebakken, gepureerd, of als stamppot, de aardappel is niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Zijn aardappelen gezond? Of kunnen we beter rijst of pasta bij onze groenten eten?
Hoe gezond zijn aardappelen
Om te bepalen hoe gezond aardappelen zijn, moet je eerst weten wat er allemaal in een aardappel zit. Een aardappel bevat koolhydraten en deze koolhydraten zijn vooral in de vorm van zetmeel aanwezig in de aardappel. Zetmeel is een koolhydraat, Je lichaam neemt dit soort koolhydraat snel op. Om een langdurig verzadigd gevoel te hebben is het aan te raden om aardappelen te combineren met andere voedingsstoffen.
Door aardappels even te laten afkoelen verandert een gedeelte van het zetmeel in resistent zetmeel. Dit type zetmeel wordt gezien als een voedingsvezel en heeft veel gezondheidseffecten. Zo is het goed voor de darmflora en zorgt het voor een langduriger verzadigd gevoel.
Naast koolhydraten bevat een aardappel ook vitamine, zowel vitamine B als vitamine C. Vitamine B in aardappel is een belangrijke vitamine voor onze stofwisseling. Vitamine B speelt een grote rol bij de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten. Vitamine B zorgt er ook voor dat er energie uit voedsel vrij komt. Vitamine C heeft je lichaam weer nodig voor de opname van ijzer en het houdt je weerstand op peil. De vitaminen in aardappel heeft je lichaam nodig om goed te kunnen functioneren.
Naast vitamine zit er in aardappel ook kalium, calcium en fosfor. Allemaal voedingsstoffen waarvan het belangrijk is dat je die in de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Daarom zijn aardappelen gezond om te eten. Tenslotte vind je in de schil van de aardappel veel vezels. Daarom is het erg gezond om aardappels met schil te eten. Je moet ze dan wel eerst goed afborstelen, zodat je zeker weet dat al het zand en dergelijke is verwijderd van de aardappel.
De zoete aardappel
Naast de gewone aardappel is er ook een zoete aardappel. Deze zoete variant van de aardappel is ook erg gezond. Deze aardappel heeft, net als de gewone aardappel, een behoorlijk snel effect op de bloedsuikerspiegel. En ook dit is een echte vitamine aardappel. Vitaminen B, vitamine E, jodium, zink, koper, fosfor, ijzer. De zoete aardappel zit boordevol vitamines en mineralen. Een verschil met de gewone aardappel is natuurlijk de smaak. Ook zitten er een aantal verschillen in qua voedingswaarde. Belangrijk om te onthouden is dat zowel de gewone als de zoete aardappels gezond zijn. Wissel de verschillende soorten af en dan profiteer je er optimaal van.
Duurzame aardappels: Zijn aardappels milieuvriendelijk?
Gezond eten en voldoende bewegen vinden we steeds belangrijker in ons leven. We willen een uitgebalanceerd dieet en we eten gezond om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Steeds meer mensen gaan nog een stap verder. Zij willen naast gezond eten ook duurzaam eten. Als je het telen van aardappels vergelijkt met rijst, dan zijn aardappels veel duurzamer. Vergeleken met rijst en pasta hebben aardappels een lage klimaatbelasting. Ook gebruiken de Nederlandse aardappeltelers weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest bij het telen van hun aardappelen. Aardappels die uit Nederland komen hebben een lagere klimaatbelasting dan bijvoorbeeld de aardappel die we importeren uit Spanje of Portugal. Wil je er zeker van zijn dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn? Kies dan voor een biologische aardappel. Aardappelen zijn gezond en duurzaam.
De bereiding van de aardappel
Aardappelen kun je op vele manieren bereiden, denk aan gekookte aardappels, gebakken aardappels, aardappelpuree, gestampte aardappelen, gepofte aardappel enzovoort. Op welke manier je ze ook bereid, altijd zijn aardappelen gezond. Wel heeft de manier van bereiden effect op hoe snel je de koolhydraten opneemt en op het aantal vitaminen in de aardappel. Kook je aardappelen in de schil dan blijft er meer vitaminen behouden dan wanneer je ze eerst schilt. Niet dat er in de schil zo veel meer vitamine zit, maar de schil houdt de vitaminen beter vast. Hierdoor verdwijnen de vitamine van de aardappel niet in het kookvocht. Voor een echte vitamine boost moet je dus de schil om de aardappels laten zitten.
Resistent zetmeel in aardappelen -Wil je het effect op je bloedsuikerspiegel verminderen?
Kook en bereid de aardappelen op de door jouw gewenste manier en laat de aardappels vervolgens even afkoelen. Op die manier wordt een gedeelte van het zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Resistent zetmeel zorgt voor een kleinere impact op jouw bloedsuikerspiegel en dit type zetmeel heeft ook extra positieve effecten voor je darmflora.
Kook je de aardappels in de schil, kijk dan wel de schil goed na op groene plekjes en uitlopers. Dit zijn plekken op de aardappel waar zich de gifstof solanine bevindt. Krijg je hier heel veel van binnen, dan kun je er flink ziek van worden. Deze plekjes kun je het beste met een mesje wegsnijden. De rest van de aardappel is dan nog prima te eten.
De gezondste manier om een aardappel te bereiden is om deze te poffen. Alle voedingsstoffen en vitaminen blijven in de aardappel. Er gaat niets verloren. Dat komt omdat de aardappel als je hem poft in zijn eigen vocht gaart. Er gaan dus geen voedingsstoffen verloren in het kookvocht. Gepofte aardappelen zijn gezond, maar pas op met de sausjes. Die zijn vaak erg vet en bevatten veel calorieën. Ga je voor gezond, eet dan een gepofte aardappel zonder saus.
Aardappelen zijn gezond en passen goed in jouw voedingspatroon
De vraag ‘zijn aardappelen gezond?’ kan beantwoord worden met een ja. Aardappelen zijn zelfs heel gezond. Ze passen perfect in een gezond weekmenu. Wel is het aan te raden om veel te variëren, omdat aardappels vrij veel effect hebben op je bloedsuikerspiegel. En alle vitamine in aardappelen zorgen ervoor dat je alle voedingsstoffen tot je neemt die je lichaam nodig heeft. Er zijn tal van mogelijkheden om aardappels te bereiden met behoud van vitaminen en mineralen. Hoe eet jij je aardappels vanavond?
Ben je benieuwd of jij alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt? Als voedingsadviseur help ik je hier graag bij. Neem contact met me op.