Voedingsadviseur in Utrecht

Blog  | Contact   |   ☎️  06 – 1303 5062

Home | Gezonde voeding | Is karnemelk gezond of ongezond?
Is karnemelk gezond of ongezond

Is karnemelk gezond of ongezond?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Veel mensen drinken dagelijks een glas karnemelk bij hun ontbijt of broodmaaltijd. Het is fris, lekker, maar vooral ook gezond. Waarom is karnemelk gezond? Het bevat heel veel gezonde melkzuurbacteriën, dat maakt karnemelk gezond. Deze melkzuurbacteriën zorgen er in je darmen voor dat je darmbacteriën beter werken. En dat zorgt weer voor een goede vertering van je voedsel. Karnemelk is dus goed voor je darmen. Reden genoeg om af en toe een glas karnemelk te drinken.

Wat is karnemelk?

Karnemelk is een gezonde, magere zuiveldrank. Het was vroeger een bijproduct van de boterproductie. Karnemelk ontstaat door het karnen van room. De room werd vroeger in een speciale bak met kracht geroerd. Tijdens dit roeren van de room werd de boter van de karnemelk gescheiden. Tegenwoordig wordt karnemelk gemaakt in een zuivelfabriek en is het dus geen bijproduct meer van de boterproductie. Zowel de ouderwetse gekarnde melk als de geproduceerde karnemelk is gezond voor je. Het bevat veel essentiële voedingsmiddelen die je nodig hebt.

Wat maakt karnemelk gezond?

Karnemelk is allereerst gezond, omdat karnemelk een gefermenteerd zuivelproduct is. Dat betekent dat karnemelk melkzuurbacteriën bevat. Deze bacteriën hebben een positief effect op je darmen. Je darmbacteriën werken beter door de bacteriën die in de karnemelk zitten. De melkzuurbacteriën die in de karnemelk zitten, activeren je darmbacteriën. Voedsel wordt daarom na het drinken van karnemelk beter verteerd en sneller opgenomen in je lichaam.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat karnemelk het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten en kanker kan verkleinen. Ook heeft karnemelk een positief effect op je darmflora en op je immuunsysteem. Daarom is karnemelk gezond.

Verder is karnemelk een magere zuiveldrank. Er zitten geen verzadigde vetten in en dat is goed nieuws voor jouw gezondheid. Zeker wanneer je al veel producten eet met verzadigde vetten wil je jouw inname van deze vetten verminderen. Heb je last van een hoge cholesterol, een hoog vetgehalte of een hoge bloeddruk, dan weet je als geen ander hoe slecht verzadigde vetten voor je zijn. Karnemelk is een mager product en bevat weinig verzadigde vetten.

De nadelen van karnemelk

Karnemelk is een dierlijk product en heeft daardoor ook een hoge milieubelasting. Zeker wanneer je het vergelijkt met plantaardige dranken is het verschil aanzienlijk. Daarnaast kan karnemelk, net als andere dierlijke producten, licht verzurend werken. Eet of drink je al veel dierlijke producten? Dan zou een plantaardig alternatief voor karnemelk mogelijk een goed idee zijn.

Karnemelk of melk

Karnemelk is gezonder dan gewone melk, omdat er in karnemelk veel gezonde bacteriën zitten. Daarnaast bevat karnemelk ook minder vet ten opzichte van melk en dat kan, afhankelijk van jouw voedingspatroon, ook beter zijn. Het is een mager zuivelproduct en gewone melk is een vol zuivelproduct. Vergelijk je karnemelk met magere melk dan zijn er op het gebied van voedingsstoffen weinig verschillen. Het belangrijkste verschil zit hem wat mij betreft in de aanwezigheid van die gezonde bacteriën.

Karnemelk bevat veel kalium. Dit mineraal zorgt ervoor dat je bloeddruk in balans blijft. Ook heb je kalium nodig bij het aanspannen van je spieren. Naast kalium bevat karnemelk ook calcium, vitamine B en eiwitten. Deze vitaminen en mineralen vind je ook in magere melk. Een voordeel van karnemelk ten opzichte van gewone magere melk is dat er in karnemelk veel minder lactose zit. Daarom is karnemelk vaak beter te verdragen door mensen met lactose-intolerantie. Een andere reden om karnemelk te verkiezen boven koemelk is dat de milieubelasting van karnemelk lager is (Foodfootprint, 2022).

Karnemelk past goed in een overwegend plantaardig dieet en kan een mooie bron zijn van goede bacteriën. Af en toe een glaasje karnemelk kan dus hartstikke gezond én lekker zijn.

Karnemelk als probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën. Deze goede levende bacteriën helpen je lichaam om voedsel te verteren. Bij darmproblemen kan probiotica worden ingezet om de balans te herstellen. Er zijn verschillende soorten probiotica. Je kunt ze als yoghurtdrank kopen of als voedingssupplement. Maar je kunt ook je probiotica uit voedsel halen. In karnemelk zitten heel veel goede bacteriën die je darmbacteriën aansporen om actiever te werken. Karnemelk is een probiotica op basis van zuivel. Probiotica vind je in zuivel, zoals yoghurt, kefir en karnemelk, maar ook in brie, roquefort en gorgonzola. Zelfs in wijn zitten probiotica.

Daarnaast zijn er ook veel plantaardige voedingsmiddelen welke rijk zijn aan probiotica; gefermenteerde groente (zoals zuurkool en kimchi), tempeh, kombucha en miso. Die plantaardige producten bevatten ook volop levende bacteriën én hebben een veel kleinere impact op het milieu.

Dat karnemelk gezond is blijkt ook uit het feit dat karnemelk alle elementen bevat die je nodig hebt voor een gezonde voeding. De eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en enzymen zorgen voor een complete maaltijd. Het bestaat voor meer dan 90 procent uit water, dus karnemelk is ook erg goed om de vochthuishouding van je lichaam in stand te houden.

Effecten van karnemelk

Karnemelk neutraliseert pittig voedsel en het kalmeert de maagwand. Een ander effect van het drinken van karnemelk is dat het je lichaamstemperatuur verlaagd. Vrouwen die in de overgang zijn drinken vaak een extra glas karnemelk om zo hun opvliegers en andere symptomen te bestrijden. Ook vermindert karnemelk het branderige gevoel dat je kunt krijgen door zuuraanvallen. Heb je last van obstipatie, dan helpt een glas karnemelk per dag ook voor een betere stoelgang.

 Het hoofdbestanddeel van karnemelk is melkzuur. En melkzuur verbetert je immuunsysteem, zodat je beter beschermd bent tegen ziekten en bacteriële infecties. Als je wilt afvallen is karnemelk ook een belangrijk voedingsmiddel om te drinken. Er zitten geen calorieën in karnemelk, maar wel alle essentiële voedingsstoffen en mineralen die je lichaam nodig heeft. Daarom is karnemelk gezond om dagelijks te drinken. Het bevordert de spijsvertering, helpt je vochtbalans op peil te houden en zorgt voor een goede werking van het maag-darmkanaal.

Soorten karnemelk

Karnemelk die gemaakt is met natuurlijke yoghurt kun je in vier soorten krijgen. Elk soort heeft zijn eigen specifieke werking. Als eerste heb je karnemelk die gemaakt is van volle romige yoghurt. Deze karnemelk kalmeert het spijsverteringskanaal. Magere karnemelk zorgt er juist voor dat je dat opgeblazen gevoel kwijt raakt. Deze soort karnemelk is goed voor diabetici en voor mensen die wat gewicht kwijt willen. De halfvolle karnemelk verbetert je spijsvertering. En tenslotte heb je nog vetvrije karnemelk. Deze karnemelk vermindert de vermoeidheid.

Wanneer je karnemelk neemt, kies dan altijd voor  biologisch. Dan weet je zeker dat er geen onnodige preventieve antibiotica is gebruikt, er meer aandacht is voor het dierenwelzijn én de dieren gezondere voeding hebben gekregen.

Welke soort karnemelk je ook drinkt, ze zijn allemaal goed voor je gezondheid. Dat komt omdat karnemelk een compleet voedingsmiddel is. Echter is het wel van belang om goed te kijken naar je volledige voedingspatroon. Eet je overwegend dierlijke producten? Dan zou het goed zijn om eens te kijken naar plantaardige alternatieven. Ben je benieuwd hoe je die overstap zou kunnen maken? Of twijfel je over karnemelk in jouw voedingspatroon? Neem contact met me op. Ik help je graag.

Recente artikelen

Voedingsadvies Paul Utrecht


Als voedingsadviseur help ik mensen om gezonder te gaan eten.

Kennismaken?

Mijn laatste artikelen

Ik schrijf regelmatig over voeding, leefstijl en recepten. Dit zijn mijn laatste bijdrages.

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen zijn zeker gezond. Ze zijn een goede bron van vitamines en ze bevatten veel andere gezonde voedingsstoffen. In Nederland eten de meeste mensen drie à vier keer per week aardappelen. Sommige mensen eten ze zelfs dagelijks. Gekookt, gebakken,...

Is havermout goed voor je?

Is havermout goed voor je?

Havermout is één van de gezondste graansoorten. Het is een volkoren graanproduct. Dus zitten er heel veel vezels in havermout en daarnaast is het rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevat haver over het algemeen geen of weinig gluten. Ook bevat...

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Als je gezond wilt eten, dan is een barbecue vaak niet de maaltijd die in je weekmenu past. Toch is het best makkelijk om een gezonde vegetarische (of zelfs veganistische) barbecue te organiseren. Maak bijvoorbeeld lekkere groentespiesjes, kies voor een...

Wil je aan de slag met mij?

Wat leuk! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!

Tel: 06-1303 5062