Voedingsadviseur in Utrecht

Blog  | Contact   |   ☎️  06 – 1303 5062

Home | Gezonde voeding | Gezonder eten, hoe dan?
Gezonder eten, hoe dan

Gezonder eten, hoe dan?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Veel mensen hebben de wens om gezonder te eten. Gezonder eten heeft veel gezondheidsvoordelen, dus het is zeker een goed idee! Maar ja, wat betekent gezonder eten voor jou? En waar moet je mee beginnen? In dit artikel geef ik 3 tips om langzaam, maar zeker, gezonder te gaan eten. 

Meer groente eten draagt bij aan je gezondheid

Ik raad aan om elke dag minimaal 300 gram groente te eten en het liefst nog veel meer. Het Voedingscentrum is daar wat voorzichtiger in en adviseert om per dag minimaal 250 gram groente te eten. Dat komt neer op slechts één paprika en één middelgrote tomaat per dag. Je zou denken dat dat makkelijk haalbaar is, maar helaas.

De Nederlandse overheid liet een aantal jaar geleden hier onderzoek naar doen en wat bleek, Nederlanders eten gemiddeld slechts 131 gram groente per dag. Voldoende groente eten geeft een enorme boost aan je gezondheid en verlaagt de kans op allerlei ziektes.

Meer groente eten goed voor je gezondheid

Alle groente zijn gezond, maar groene bladgroente verdienen extra aandacht. Denk hierbij aan: Spinazie, boerenkool, zwarte kool (Cavelo Nero), Spruiten, brocoliDeze groene bladgroente zijn onwijs rijk aan vitamines en mineralen. Zo bevatten ze magnesium, calcium en veel B-vitamines.

Hieronder vind je een lijst met diverse groene (blad) groentes:

 1. Boerenkool en alle andere soorten (Cavelo Nero bijvoorbeeld)
 2. Spinazie
 3. Rucola
 4. Paksoi
 5. Chinese kool
 6. Snijbiet
 7. Waterkers
 8. Raapstelen
 9. Andijvie
 10. Postelein (alle varianten)
 11. Brocoli
 12. Spruiten

Hoe kan je meer groente eten? 

 • Eet groente bij je ontbijt en/of je lunch en natuurlijk het diner. Voeg bijvoorbeeld eens schijfjes tomaat toe aan je boterham of rasp een wortel door je yoghurt.  
 • Zorg dat je altijd genoeg groente in huis hebt. Bang om groente weg te moeten gooien? Snap ik. Eet eerst de kort houdbare groente op (denk aan spinazie en sla) en begin dan pas aan de langer houdbare groentes (zoals wortelen en kolen).
 • Gebruik groentes als tussendoortje. Een zakje wortelen in je tas en daar heb je alweer 150 tot 200 gram groente!  
 • Kijk of het je lukt om bij het avondeten jouw bord met minimaal 50% gevuld te krijgen met allerlei groentes. 

Wat levert het jou op?  

Zoals gezegd, voldoende groente eten is de manier om gezonder te worden.

Groente zit vol met vitamines, mineralen, vezels en andere goede stoffen! Om optimaal te profiteren van alle goede elementen van groente adviseer ik je om minimaal 300 gram groente per dag te eten en dit eventueel, afhankelijk van je leefstijl, te verhogen tot 500 gram groente per dag.  

Meer fruit eten is gezond

Naast groente is fruit ook een zeer belangrijke bron van vitamines, mineralen, vezels en diverse bioactieve stoffen. Zo heeft fruit een positief effect op jouw gezondheid en het verlaagt daarnaast het risico op diverse ziektes. Daarnaast is fruit natuurlijk ook hartstikke lekker. Genoeg redenen om voldoende fruit te eten.

Ik raad aan om tussen de 200 gram en de 400 gram fruit per dag te eten afhankelijk van hoe actief jij bent. Sport je regelmatig of heb je een zwaar beroep? Probeer dan 400 gram fruit per dag te eten. En, liever iets te veel dan te weinig!  

Fruit is hartstikke gezond

Hoe kan je meer fruit eten? 

 • Eet fruit uit het seizoen. Dat is goedkoper, lekkerder en milieuvriendelijker! 
 • Voeg een stuk fruit toe aan je ontbijt. Dat is meteen een gezond begin van de dag! 
 • Zorg dat je altijd wat fruit in de diepvries hebt. Ideaal voor in een smoothie of bij je ontbijt.  
 • Drink regelmatig een verse smoothie of juice. Zorg dat je smoothie of juice ook groente bevat en kijk of het lukt om steeds meer groente er aan toe te voegen. Je kan het zelf maken of je bestelt het via Juice Heroes . Zij maken lekkere en gezonde  juices van groente en fruit welke gered zijn van de vuilnisbak. 
 • Koop een mooie fruitschaal en leg fruit in het zicht.  
 • Neem een stuk fruit mee als je van huis weg gaat.  

Wat levert het jou op? 

Fruit zit, net als groente, boordevol vitamines, mineralen, vezels en bioactieve stoffen. Daarnaast is fruit een prettige energiebron, omdat fruit veel vocht en vezels bevat.  

Meer drinken draagt bij aan je gezondheid

Ons lichaam verbruikt dagelijks ongeveer 2,5 liter vocht. Om je lichaam gezond te houden moet je dit aanvullen. Dit hoeft gelukkig niet allemaal uit drinken te komen, omdat je lichaam zelf ook vocht aanmaakt en er in voedingsmiddelen ook vocht zit. Om een goede inschatting te maken van hoeveel vocht jij nodig hebt is om je lichaamsgewicht *3 te doen en dit te delen door 100. Zo moet iemand van 75 kilo ongeveer 2,25 liter vocht per dag drinken.  

Hoe kan je meer drinken? 

 • Begin je dag met een groot glas water. Je lichaam heeft de hele nacht geen vocht binnengekregen, dus een flink glas water zorgt voor de broodnodige hydratatie.  
 • Vul elke ochtend een grote fles water en zorg dat deze op is voor het slapen gaan.  
 • Drink bij elke maaltijd een glas water.  
 • Maak er een gewoonte van! 

Wat levert het jou op? 

Vocht is belangrijk voor de temperatuurhuishouding van jouw lichaam. Daarnaast is voldoende vocht ook van belang bij het transporteren van de opname van voedingsstoffen. Tenslotte heb je vocht nodig om afvalstoffen kwijt te raken.  

Wil jij nu echt gezonder gaan eten?

Gezonder gaan eten klinkt makkelijk en toch lukt het lang niet iedereen. De tips in dit artikel geven je een mooie basis om vanaf vandaag al kleine stapjes te gaan maken op weg naar een gezonder voedingspatroon.

Heb je hier vragen over of kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Dan hoor ik graag van je. In een aantal gesprekken leer ik jouw persoonlijke situatie en wensen begrijpen en help ik jou met praktische tips en een uitgebreid persoonlijk voedingsadvies. We werken een aantal maanden samen om jouw doel te behalen én vast te houden. 

Recente artikelen

Voedingsadvies Paul Utrecht


Als voedingsadviseur help ik mensen om gezonder te gaan eten.

Kennismaken?

Mijn laatste artikelen

Ik schrijf regelmatig over voeding, leefstijl en recepten. Dit zijn mijn laatste bijdrages.

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen zijn zeker gezond. Ze zijn een goede bron van vitamines en ze bevatten veel andere gezonde voedingsstoffen. In Nederland eten de meeste mensen drie à vier keer per week aardappelen. Sommige mensen eten ze zelfs dagelijks. Gekookt, gebakken,...

Is havermout goed voor je?

Is havermout goed voor je?

Havermout is één van de gezondste graansoorten. Het is een volkoren graanproduct. Dus zitten er heel veel vezels in havermout en daarnaast is het rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevat haver over het algemeen geen of weinig gluten. Ook bevat...

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Als je gezond wilt eten, dan is een barbecue vaak niet de maaltijd die in je weekmenu past. Toch is het best makkelijk om een gezonde vegetarische (of zelfs veganistische) barbecue te organiseren. Maak bijvoorbeeld lekkere groentespiesjes, kies voor een...

Wil je aan de slag met mij?

Wat leuk! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!

Tel: 06-1303 5062