Voedingsadviseur in Utrecht

Contact   |   ☎️  06 – 1303 5062

Home | Gezonde voeding | De voor- en nadelen van een vegetarisch voedingspatroon
De voor- en nadelen van een vegetarisch voedingspatroon

De voor- en nadelen van een vegetarisch voedingspatroon

⏱ Leestijd: 3 minuten

‘We must change our diet. The planet can’t support billions of meat-eaters,’ is één van de belangrijkste oproepen van David Attenborough in de onlangs verschenen documentaire A Life On Our Planet. In deze documentaire wordt meer plantaardig eten aangedragen als één van de oplossingen om de planeet te redden. Van steeds meer mensen hoor je dat ze proberen om minder dierlijke producten te eten. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een vegetarisch voedingspatroon? In dit artikel vertel ik je meer hierover. 

De voordelen van een vegetarisch voedingspatroon

 • Geen vlees en vis eten is diervriendelijk. Er hoeven een stuk minder dieren gefokt én geslacht te worden. 
 • Een vegetarisch voedingspatroon is meestal gevarieerder. Daardoor krijg je dus makkelijker een grote hoeveelheid aan verschillende vitamines en mineralen binnen. 
 • Vegetarisch eten is milieuvriendelijker. Zo is er voor een kilo vlees meer dan twintig kilo veevoer nodig. Op deze plekken had ook voedsel geproduceerd kunnen worden voor menselijke consumptie. Daarnaast stoten dieren ontzettend veel broeikasgassen uit en dat zorgt voor een snellere opwarming van de aarde. 
 • Veel vlees eten is ongezond. Het World Cancer Research Fund adviseert om rood vlees met mate te consumeren. Daarnaast raden zij het eten van bewerkt vlees sterk af. Het eten van (veel) bewerkt vlees vergroot de kans op diverse vormen van kanker. 
 • De verhouding zuur-base is beter in evenwicht. Het eten van vlees en vis vergroot het risico op verzuring wat kan leiden tot diverse welvaartsziekten. 
 • Vegetarisch eten is goedkoper.  

De nadelen van een vegetarisch voedingspatroon

Wanneer je ervoor kiest om vegetarisch te gaan eten, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Vegetarisch eten heeft veel voordelen, maar er zijn ook wat factoren waar je extra rekening mee moet houden. Hieronder som ik een aantal mogelijke nadelen op van een vegetarisch voedingspatroon. 

 • In tegenstelling tot dierlijke producten bevatten plantaardig producten niet alle essentiële aminozuren. Echter kan je door slim te combineren met granen en peulvruchten er toch voor zorgen dat je tijdens je maaltijd toch alle 9 essentiële aminozuren binnenkrijgt.  
 • Plantaardig eiwit wordt minder goed opgenomen door het lichaam dan dierlijke eiwitten. Daardoor heb je een grotere kans om een tekort aan eiwitten te krijgen. Zorg dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Er zijn veel goede plantaardige eiwitbronnen. Zoals peulvruchten, volkoren granen en noten
 • Ten onrechte wordt vaak gedacht dat vleesvervangers altijd gezonder zijn dan vlees. Helaas is een groot deel van het aanbod vleesvervangers minder gezond, of zelfs ongezond, dan je zou denken. Zo bevatten vleesvervangers vaak veel zout en suiker. Probeer maaltijden te bereiden waarbij je geen vleesvervangers nodig hebt en gebruik maakt van andere plantaardige eiwitbronnen. 
 • Vaak gaan mensen die vegetarisch eten meer kaas consumeren. Echter is de productie van kaas ontzettend belastend voor het milieu. Dit komt voornamelijk doordat voor het maken van kaas veel melk nodig is. De negatieve milieu impact van kaas is vergelijkbaar met die van vlees. 
 • Je hebt een grotere kans op tekorten, van bijvoorbeeld ijzer, vitamine D en vitamine b12. Echter, als je voldoende varieert met je voeding en af en toe zuivel en eieren eet, dan heb je een volwaardig voedingspatroon. Wil je volwaardig veganistisch of vegetarisch gaan eten? Goed idee, ik help je daar graag bij!
 • Soms kan het leiden tot sociale ongemakken. Zo zal het af en toe gebeuren dat mensen voor je gekookt hebben en niet wisten van jouw vegetarische voedingspatroon. Bedenk van te voren hoe je hier mee om wilt gaan en wees niet te streng voor jezelf en jouw omgeving. 

Conclusie 

Een vegetarisch voedingspatroon heeft positieve effecten voor jouw gezondheid, voor het milieu en voor het dierenwelzijn. Redenen genoeg dus om (vaker) vegetarisch te eten. Echter is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke nadelen en van de zaken waar je wat extra aandacht aan moet besteden. Vegetarisch of veganistisch eten kan ontzettend gezond zijn, mits je weet wat je doet. Wil je graag vegetarisch eten en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Als gediplomeerd voedingsadviseur help ik je daar graag bij! Klik hier om direct contact met me op te nemen.  

Voedingsadvies Paul Utrecht


Als voedingsadviseur help ik mensen om gezonder te gaan eten.

Kennismaken?

Mijn laatste artikelen

Ik schrijf regelmatig over voeding, leefstijl en recepten. Dit zijn mijn laatste bijdrages.

Zijn volkoren graansoorten gezond voor je?

Zijn volkoren graansoorten gezond voor je?

Het eten van volkoren producten wordt door iedereen die kennis heeft van gezonde voeding aangeraden om te eten. Maar zijn volkoren voedingsmiddelen nu ook echt gezonder? En wat maakt het dat volkoren graansoorten gezond zijn? Om te begrijpen waarom volkoren...

Is thee gezond om te drinken?

Is thee gezond om te drinken?

In ieder dieet mag je zoveel thee drinken als je maar wilt. Want thee is gewoon water met een smaakje. Uiteraard kies je voor thee zonder suiker! Als je je kopje Earl Grey zonder suiker drinkt, zitten er ook geen calorieën in. Bepaalde theesoorten bevatten...

Is het gebruik van zoetstoffen ongezond?

Is het gebruik van zoetstoffen ongezond?

Om gezonder te leven vervangen mensen suiker vaak door zoetstoffen. Er zijn verschillende soorten zoetstoffen. Vaak hoor je dat zoetstoffen ongezond en schadelijk voor je zijn. Toch gebruiken we tegenwoordig regelmatig een zoetje om ons eten en drinken zoeter...

Wil je aan de slag met mij?

Wat leuk! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!

Tel: 06-1303 5062