Voedingsadviseur in Utrecht

Blog  | Contact   |   ☎️  06 – 1303 5062

Home | Gezonde voeding | De voor- en nadelen van een vegetarisch voedingspatroon
De voor- en nadelen van een vegetarisch voedingspatroon

De voor- en nadelen van een vegetarisch voedingspatroon

⏱ Leestijd: 3 minuten

‘We must change our diet. The planet can’t support billions of meat-eaters,’ is één van de belangrijkste oproepen van David Attenborough in de onlangs verschenen documentaire A Life On Our Planet. In deze documentaire wordt meer plantaardig eten aangedragen als één van de oplossingen om de planeet te redden.

Van steeds meer mensen hoor je dat ze proberen om minder dierlijke producten te eten. Een goed idee wat mij betreft! Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een vegetarisch voedingspatroon? In dit artikel vertel ik je meer hierover. 

De voordelen van een vegetarisch voedingspatroon

  • Geen vlees en vis eten is diervriendelijk. Er hoeven een stuk minder dieren gefokt én geslacht te worden. 
  • Een vegetarisch voedingspatroon is meestal gevarieerder. Daardoor krijg je dus makkelijker een grote hoeveelheid aan verschillende vitamines en mineralen binnen. 
  • Vegetarisch eten is milieuvriendelijker. Zo is er voor een kilo vlees meer dan twintig kilo veevoer nodig. Op deze plekken had ook voedsel geproduceerd kunnen worden voor menselijke consumptie. Daarnaast stoten dieren ontzettend veel broeikasgassen uit en dat zorgt voor een snellere opwarming van de aarde. 
  • Veel vlees eten is ongezond. Het World Cancer Research Fund adviseert om rood vlees met mate te consumeren. Daarnaast raden zij het eten van bewerkt vlees sterk af. Het eten van (veel) bewerkt vlees vergroot de kans op diverse vormen van kanker. 
  • De verhouding zuur-base is beter in evenwicht. Het eten van vlees en vis vergroot het risico op verzuring wat kan leiden tot diverse welvaartsziekten. 
  • Vegetarisch eten is goedkoper. 
     

Peulvruchten belangrijk in vegetarisch voedingspatroon

De nadelen van een vegetarisch voedingspatroon

Wanneer je ervoor kiest om vegetarisch te gaan eten, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Vegetarisch eten heeft veel voordelen, maar er zijn ook wat factoren waar je extra rekening mee moet houden. Hieronder som ik een aantal mogelijke nadelen op van een vegetarisch voedingspatroon. 

  • In tegenstelling tot dierlijke producten bevatten plantaardig producten niet alle essentiële aminozuren. Echter kan je door slim te combineren met granen en peulvruchten er toch voor zorgen dat je tijdens je maaltijd toch alle 9 essentiële aminozuren binnenkrijgt.  
  • Plantaardig eiwit wordt minder goed opgenomen door het lichaam dan dierlijke eiwitten. Daardoor heb je een grotere kans om een tekort aan eiwitten te krijgen. Zorg dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Er zijn veel goede plantaardige eiwitbronnen. Zoals peulvruchten, volkoren granen en noten
  • Ten onrechte wordt vaak gedacht dat vleesvervangers altijd gezonder zijn dan vlees. Helaas is een groot deel van het aanbod vleesvervangers minder gezond, of zelfs ongezond, dan je zou denken. Zo bevatten vleesvervangers vaak veel zout en suiker. Probeer maaltijden te bereiden waarbij je geen vleesvervangers nodig hebt en gebruik maakt van andere plantaardige eiwitbronnen. Denk daarbij aan peulvruchten, noten en pitten & zaden.
  • Vaak gaan mensen die vegetarisch eten meer kaas consumeren. Echter is de productie van kaas ontzettend belastend voor het milieu. Dit komt voornamelijk doordat voor het maken van kaas veel melk nodig is. De negatieve milieu impact van kaas is vergelijkbaar met die van vlees. 
  • Je hebt een grotere kans op tekorten, van bijvoorbeeld ijzer, vitamine D en vitamine b12. Echter, als je voldoende varieert met je voeding en af en toe zuivel en eieren eet, dan heb je een volwaardig voedingspatroon. Wil je volwaardig veganistisch of vegetarisch gaan eten? Goed idee, ik help je daar graag bij!
  • Soms kan het leiden tot sociale ongemakken. Zo zal het af en toe gebeuren dat mensen voor je gekookt hebben en niet wisten van jouw vegetarische voedingspatroon. Bedenk van te voren hoe je hier mee om wilt gaan en wees niet te streng voor jezelf en jouw omgeving. 

Zoals gezegd heeft een plantaardig voedingspatroon veel voordelen én zijn er ook zaken waar je rekening mee moet houden. Over het algemeen kan je zeggen dat een plantaardig dieet vele malen gezonder is dan een dieet welke rijk is aan dierlijke producten. 

Vegetarisch voedingspatroon - gegrilde groente

Redenen genoeg om over te stappen op een vegetarisch voedingspatroon

Een vegetarisch voedingspatroon heeft positieve effecten voor jouw gezondheid, voor het milieu en voor het dierenwelzijn. Redenen genoeg dus om (vaker) vegetarisch te eten. Echter is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke nadelen en van de zaken waar je wat extra aandacht aan moet besteden. Vegetarisch of veganistisch eten kan ontzettend gezond zijn, mits je weet wat je doet. Wil je graag vegetarisch eten en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Als gediplomeerd voedingsadviseur help ik je daar graag bij! Klik hier om direct contact met me op te nemen.  

Recente artikelen

Voedingsadvies Paul Utrecht


Als voedingsadviseur help ik mensen om gezonder te gaan eten.

Kennismaken?

Mijn laatste artikelen

Ik schrijf regelmatig over voeding, leefstijl en recepten. Dit zijn mijn laatste bijdrages.

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen zijn zeker gezond. Ze zijn een goede bron van vitamines en ze bevatten veel andere gezonde voedingsstoffen. In Nederland eten de meeste mensen drie à vier keer per week aardappelen. Sommige mensen eten ze zelfs dagelijks. Gekookt, gebakken,...

Is havermout goed voor je?

Is havermout goed voor je?

Havermout is één van de gezondste graansoorten. Het is een volkoren graanproduct. Dus zitten er heel veel vezels in havermout en daarnaast is het rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevat haver over het algemeen geen of weinig gluten. Ook bevat...

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Als je gezond wilt eten, dan is een barbecue vaak niet de maaltijd die in je weekmenu past. Toch is het best makkelijk om een gezonde vegetarische (of zelfs veganistische) barbecue te organiseren. Maak bijvoorbeeld lekkere groentespiesjes, kies voor een...

Wil je aan de slag met mij?

Wat leuk! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!

Tel: 06-1303 5062