Voedingsadviseur in Utrecht

Contact   |   ☎️  06 – 1303 5062

Home | Gezonde voeding | De voor- en nadelen van een vegetarisch voedingspatroon
De voor- en nadelen van een vegetarisch voedingspatroon

De voor- en nadelen van een vegetarisch voedingspatroon

⏱ Leestijd: 2 minuten

‘We must change our diet. The planet can’t support billions of meat-eaters,’ is één van de belangrijkste oproepen van David Attenborough in de onlangs verschenen documentaire A Life On Our Planet. In deze documentaire wordt meer plantaardig eten aangedragen als één van de oplossingen om de planeet te redden. Van steeds meer mensen hoor je dat ze proberen om minder dierlijke producten te eten. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een vegetarisch voedingspatroon? In dit artikel vertel ik je meer hierover. 

De voordelen van een vegetarisch voedingspatroon

 • Geen vlees en vis eten is diervriendelijk. Er hoeven een stuk minder dieren gefokt én geslacht te worden. 
 • Een vegetarisch voedingspatroon is meestal gevarieerder. Daardoor krijg je dus makkelijker een grote hoeveelheid aan verschillende vitamines en mineralen binnen. 
 • Vegetarisch eten is milieuvriendelijker. Zo is er voor een kilo vlees meer dan twintig kilo veevoer nodig. Op deze plekken had ook voedsel geproduceerd kunnen worden voor menselijke consumptie. Daarnaast stoten dieren ontzettend veel broeikasgassen uit en dat zorgt voor een snellere opwarming van de aarde. 
 • Veel vlees eten is ongezond. Het World Cancer Research Fund adviseert om rood vlees met mate te consumeren. Daarnaast raden zij het eten van bewerkt vlees sterk af. Het eten van (veel) bewerkt vlees vergroot de kans op diverse vormen van kanker. 
 • De verhouding zuur-base is beter in evenwicht. Het eten van vlees en vis vergroot het risico op verzuring wat kan leiden tot diverse welvaartsziekten. 
 • Vegetarisch eten is goedkoper.  

De nadelen van een vegetarisch voedingspatroon

 • In tegenstelling tot dierlijke producten bevatten plantaardig producten niet alle essentiële aminozuren. Echter kan je door slim te combineren met granen en peulvruchten er toch voor zorgen dat je tijdens je maaltijd toch alle 9 essentiële aminozuren binnenkrijgt.  
 • Plantaardig eiwit wordt minder goed opgenomen door het lichaam. Daardoor heb je een grotere kans om een tekort aan eiwitten te krijgen.  
 • Vaak gaan mensen die vegetarisch eten meer kaas consumeren. Echter is de productie van kaas ontzettend belastend voor het milieu. Dit komt voornamelijk doordat voor het maken van kaas veel melk nodig is. De negatieve milieu impact van kaas is vergelijkbaar met die van vlees. 
 • Je hebt een grotere kans op tekorten, van bijvoorbeeld ijzer en vitamine b12. Echter, als je voldoende varieert met je voeding en af en toe zuivel en eieren eet, dan heb je een volwaardig voedingspatroon. 
 • Soms kan het leiden tot sociale ongemakken. Zo zal het af en toe gebeuren dat mensen voor je gekookt hebben en niet wisten van jouw vegetarische voedingspatroon.  

Conclusie 

Een vegetarisch voedingspatroon heeft positieve effecten voor jouw gezondheid, voor het milieu en voor het dierenwelzijn. Redenen genoeg dus om (vaker) vegetarisch te eten. Echter is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke nadelen en van de zaken waar je wat extra aandacht aan moet besteden. Wil je graag vegetarisch eten en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Als gediplomeerd voedingsadviseur help ik je daar graag bij! Klik hier om direct contact met me op te nemen.  

Voedingsadvies Paul Utrecht


Als voedingsadviseur help ik mensen om gezonder te gaan eten.

Kennismaken?

Mijn laatste artikelen

Ik schrijf regelmatig over voeding, leefstijl en recepten. Dit zijn mijn laatste bijdrages.

Is volkorenpasta gezond?

Is volkorenpasta gezond?

Als je graag pasta eet kun je voor diverse soorten kiezen waarbij je je wellicht al direct afvraagt of volkorenpasta gezond is of misschien zelf wel veel beter voor je is. Je kunt bij pasta niet alleen kiezen tussen ‘normale’ (naturel) pasta en volkorenpasta...

Maiswafel gezond of ongezond?

Maiswafel gezond of ongezond?

Vraag je je wel eens een af of maiswafels gezond zijn? Of kun je misschien beter kiezen voor een rijstwafel als tussendoortje of alle snacks beter zoveel mogelijk laten staan en voor een gezond alternatief kiezen? Lees de volgende tekst eens door om te weten...

Is cacao gezond?

Is cacao gezond?

Is cacao gezond vraag je je wellicht af als je een stukje chocolade in je mond steekt of een beker chocomelk staat te maken? Het zal je wellicht verbazen maar cacaopoeder in natuurlijke vorm is helemaal niet ongezond en heeft juist diverse...

Wil je aan de slag met mij?

Wat leuk! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!

Tel: 06-1303 5062