Voedingsadviseur in Utrecht

Blog  | Contact   |   ☎️  06 – 1303 5062

Home | Gezonde voeding | Is volkorenpasta gezond?
Is volkorenpasta gezond

Is volkorenpasta gezond?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Als je graag pasta eet kun je voor diverse soorten kiezen waarbij je je wellicht al direct afvraagt of volkorenpasta gezond is of misschien zelf wel veel beter voor je is. Je kunt bij pasta niet alleen kiezen tussen ‘normale’ (naturel) pasta en volkorenpasta maar ook nog eens uit allerlei vormen. Dit laatste maakt niets uit voor de voedingswaarde maar sommige mensen hebben nu eenmaal de voorkeur voor elleboogjes terwijl een ander liever van die leuke vlinderstrikjes of spaghetti heeft. Hoe je het ook wendt of keert, het blijft uiteindelijk allemaal pasta.

Wat is pasta eigenlijk precies en waarvan wordt het gemaakt?

Ongeacht de vorm van pasta en of het nu om gewone, witte pasta of de volkoren- of meergranenvariant gaat, kan er gesteld worden dat af en toe pasta eten redelijk gezond voor je is. Pasta is een van origine Italiaans gerecht dat ook in ons land erg populair is en veel gegeten wordt. Je kunt ervoor naar de Italiaan maar zelf pasta koken of zelfs helemaal maken vanaf het begin wordt veel gedaan. Dit laatste kost wel wat tijd en moeite maar dan je ook echt de pasta zoals jij dat wilt. Het woord pasta stamt ook uit het Italiaans en betekent niets meer dan deeg. Oorspronkelijk werd pasta alleen van tarwe gemaakt maar het is tegenwoordig ook verkrijgbaar met spelt als hoofdbestanddeel en wordt ook gemaakt met diverse granen. Als je een glutenallergie hebt en niet tegen dat bestanddeel van graan kan, kun je ook kiezen voor glutenvrije pasta.

Is pasta gezond?

Pasta, zonder dat daar iets aan toegevoegd is zoals saus, vlees of groente, is voeding die bol staat van de koolhydraten. Bijna driekwart van de pasta bestaat er zelfs uit. Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof voor je lichaam. Het is afhankelijk van het soort koolhydraten of de energie snel wordt opgenomen en het effect op je bloedsuikerspiegel. Pasta vult goed en is calorierijk door de grote hoeveelheid koolhydraten. Het wordt veel door sporters gegeten of mensen die zwaar en inspannend werk doen omdat het veel energie oplevert. Daarnaast zitten er weinig vetten noch eiwitten in pasta. Daardoor is pasta wel een redelijk eenzijdig voedingsmiddel. Kies je voor volkorenpasta, dan is 100 gram pasta goed voor 32% van je dagelijkse behoefte aan vitamine B1 en bevat zelfs 60% van je dagelijkse behoefte aan vitamine B6. Nu is 100 gram ongekookte pasta best een hoeveelheid en bevat dat behoorlijk veel calorieën. Wil je meer vitamines binnenkrijgen? Haal ze niet uit pasta, maar eet wat vaker groente of fruit. De vitamines in pasta zijn mooi meegenomen uiteraard. Naast veel koolhydraten en vitamines zitten er in volkorenpasta ook nog eens een flinke hoeveelheid mineralen zoals magnesium en fosfor en ontbreekt het ook niet aan ijzer.

Wat zit er in pasta?

In de meeste gevallen wordt pasta van harde tarwe gemaakt. Het nadeel hiervan is dat deze niet geschikt is voor mensen met een glutenallergie maar als de tarwe vervangen wordt door een ander ingrediënt zoals spelt zitten er minder gluten in. Kies je voor gekleurde pasta dan is daar vaak iets zoals tomaat of spinazie aan toegevoegd dus houd daar wel even rekening mee mocht je allergisch daarvoor zijn. Maak je zelf je pastadeeg in plaats van dat je een pak in de winkel koopt met pasta die je alleen maar hoeft te koken, dan kun je er extra eieren aan toevoegen. Dit geeft de pasta een vollere smaak en zorgt ervoor dat deze soepeler en makkelijker kneedbaar is.

Voedingswaarde volkorenpasta

Om duidelijk te maken wat de verschillen in voedingswaarde zijn tussen gewone en volkoren pasta hebben we de gegevens voor je op een rijtje gezet in de volgende tabel. Uitgaande van een vol pak pasta met een inhoud van 500 gram dat voor vier personen voldoende is, hanteren we een portie van 125 gram per persoon.

Voedingswaarde Witte pasta (per 125 gram) Volkorenpasta (per 125 gram)
Energie 178 kcal 164 kcal
Koolhydraten 35 gram 29 gram
Eiwitten 6 gram 7,5 gram
Vetten 1,1 gram 1,1 gram
Vezels 1,75 gram 5,25 gram

Het verschil is duidelijk en zit dus in de vezels die bij volkorenpasta drie keer zoveel zijn als bij witte pasta. Bovendien zitten er minder calorieën in dus dat maakt de pasta ook gezonder dan witte pasta. De voedingswaarde volkorenpasta staat ook op elke verpakking aangegeven.

Verschil witte pasta en volkorenpasta

In iedere soort pasta, ongeacht waarvan deze gemaakt wordt, zitten vezels. Een belangrijk verschil tussen witte pasta en volkorenpasta zit in de hoeveelheid vezels die erin zitten. Volkorenpasta bevat veel meer zemelen dan gewone pasta en zorgt er daarmee voor dat de kans op hartziektes, diabetes en bepaalde soorten kanker tot wel 30% verminderd kan worden als je deze pasta regelmatig eet. In gewone witte pasta (die zo heet omdat deze met wit meel gemaakt wordt) zit ongeveer 1,5 gram vezels per 100 gram terwijl dit bij volkorenpasta rond de 4,5 gram ligt dus dat is maar liefst drie keer zoveel. Als je wilt weten hoeveel vezels er in de pasta zitten die jij koopt, kijk dan altijd even goed op het pak of op de zak. Dit staat er namelijk altijd op vermeld.

Waarom zijn vezels nu zo belangrijk in pasta?

De koolhydraten in witte pasta bevatten veel snelle koolhydraten terwijl die in volkorenpasta juist veel langzamer zijn. Dit laatste voorkomt een piek in je suikerspiegel omdat de koolhydraten minder snel in je lichaam worden opgenomen en er meer tijd voor nemen. Als je heel snel op een piek zit wat suiker betreft dan ben je minder snel verzadigd en blijf je eten met de kans dat je teveel neemt. Volkoren pasta is gezond want deze wordt langzamer opgenomen waardoor er minder een piek plaatsvindt maar je suikerspiegel veel stabieler blijft. Zo neemt je lichaam het voedsel wel goed op en stop je eerder met eten omdat je eerder verzadigd bent. De andere goede bestanddelen zoals vitamines en mineralen krijgen zo ook goed de kans om in je lichaam opgenomen te worden en daar hun werk te doen.

Is volkorenpasta gezond?

Ja, dat is de pasta op zich zeker. Zeker in vergelijking met witte pasta is volkorenpasta vele malen gezonder. Af en toe pasta eten past prima in een gezond voedingspatroon. Maar houd wel in gedachten dat het niet alleen de pasta is waar het om gaat. Om er een lekker gerecht van te maken, doen we namelijk allemaal nog wat in de pasta zoals saus, vlees, room, groente of zelfs van alles door elkaar. En daar schuilt dan wel net het gevaar als we het over gezond of ongezond eten hebben. We zijn snel geneigd om kant-en-klare pastasauzen te gebruiken waar veel zout en suiker aan toegevoegd is dus dat is al niet zo gezond. In sauzen wordt nogal eens volvette kaas gebruikt of er wordt veel room aan toegevoegd zodat de saus erg zwaar wordt en barstensvol met calorieën zit. Om te voorkomen dat de pasta dan niet meer half zo gezond is door de saus kun je de wat meer ongezonde ingrediënten vervangen door veel groente, of door minder zware voedingsmiddelen. Zo wordt je totale gerecht meteen een stuk gezonder. Je vindt zowel in tijdschriften, in kookboeken als online veel pastarecepten zodat je kunt variëren en daar zijn zeker ook talloze gezonde versies tussen te vinden.

Recente artikelen

Voedingsadvies Paul Utrecht


Als voedingsadviseur help ik mensen om gezonder te gaan eten.

Kennismaken?

Mijn laatste artikelen

Ik schrijf regelmatig over voeding, leefstijl en recepten. Dit zijn mijn laatste bijdrages.

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen zijn zeker gezond. Ze zijn een goede bron van vitamines en ze bevatten veel andere gezonde voedingsstoffen. In Nederland eten de meeste mensen drie à vier keer per week aardappelen. Sommige mensen eten ze zelfs dagelijks. Gekookt, gebakken,...

Is havermout goed voor je?

Is havermout goed voor je?

Havermout is één van de gezondste graansoorten. Het is een volkoren graanproduct. Dus zitten er heel veel vezels in havermout en daarnaast is het rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevat haver over het algemeen geen of weinig gluten. Ook bevat...

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Als je gezond wilt eten, dan is een barbecue vaak niet de maaltijd die in je weekmenu past. Toch is het best makkelijk om een gezonde vegetarische (of zelfs veganistische) barbecue te organiseren. Maak bijvoorbeeld lekkere groentespiesjes, kies voor een...

Wil je aan de slag met mij?

Wat leuk! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!

Tel: 06-1303 5062