Voedingsadviseur in Utrecht

Blog  | Contact   |   ☎️  06 – 1303 5062

Home | Gezonde voeding | Is lijnzaadolie gezond?
Is Lijnzaadolie gezond

Is lijnzaadolie gezond?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Het wordt tegenwoordig veel gebruikt maar vraag je je wellicht af of lijnzaadolie gezond is? Of heb je er wel eens van gehoord en wil je graag meer weten over dit product wat bekend staat als superfood en waarvan gezegd wordt dat het gezond is om te eten? Lees dan de volgende tekst eens door zodat je weet wat het voor product is, waarvan het gemaakt wordt en hoe en waarom het veel gebruikt wordt. De voordelen van het gebruik van lijnzaad en lijnzaadolie heb ik ook voor je op een rijtje gezet zodat je zelf kunt bepalen of het geschikt en nuttig is voor jou om te gebruiken.

Wat is lijnzaad en de olie die er van gemaakt wordt nu precies?

Eerst even wat over het product zelf. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt lijnzaadolie gewonnen uit zaden. De lijnzaden, en daarmee dus ook de olie, worden gemaakt van het zaad van (olie)vlas. De zaadjes zelf zijn bruin, klein en hebben een ovale vorm. Lijnzaad wordt ook gewonnen in ons eigen land en de olie wordt hier ook geproduceerd. Grote kans dat je de zaadjes wel eens gezien hebt want behalve de olie kun je de zaadjes ook gewoon kopen in de winkel. In vrijwel alle supermarkten zijn lijnzaad en lijnzaadolie verkrijgbaar. Wellicht hebben ze deze al in de supermarkt waar jij komt maar je vindt ze zeker in de speciaalzaken zoals een biologische winkel, een natuurwinkel, een goede drogist of in reformzaken. Wil je zelf de olie of zaadjes kopen? Kijk dan altijd even in een van dat soort zaken of shop online.

Is lijnzaadolie gezond?

Lijnzaad bevat bijzondere bestanddelen waardoor het een gezond product is. Omdat de zaadjes ook voor olie gebruikt worden, bevat deze dezelfde ingrediënten. In lijnzaad zitten omega 3 vetzuren, vezels, magnesium, kalium, zink, calcium en vitamine B1 en B2. Dit zijn allemaal bouwstoffen die ons lichaam kan gebruiken dus het is zeker een product dat aangeraden wordt. Een groot verschil tussen lijnzaad en lijnzaadolie is dat lijnzaadolie in verhouding meer omega 3 vetzuren bevat en lijnzaad juist rijker is aan vezels en mineralen. Wil je optimaal profiteren van al deze voordelen? Gebruik dan zowel lijnzaad als lijnzaadolie. In lijnzaadolie zitten met name veel omega 3 vetzuren en dat maakt het zo’n bijzonder product. Met een paar lepels per dag (meer is niet gezond en kan zelfs gevaarlijk zijn) krijg je door lijnzaadolie te gebruiken al een mooie hoeveelheid hiervan binnen.

Waarom is omega 3 goed voor je?

Omega 3 vetzuren zijn goed voor je omdat ze een positieve invloed kunnen hebben op je hersenen en hart maar je er ook minder last van ontstekingen door kunt hebben. Als je naar het uiterlijk kijkt is omega 3 goed voor je huid en komt deze er beter uit te zien. Het zorgt ook voor voller haar. Kijk je naar de binnenkant? Dan zorgt omega 3 ervoor dat je lekker in je vel zit en een goed humeur krijgt dus dat is ook gunstig. De invloed van met name dit bestanddeel in lijnzaadolie is dus erg belangrijk maar dat geldt zeker ook voor de aanwezigheid van de mineralen zoals calcium, magnesium en meer. Lijnzaad is rijk aan gezonde vezels, lijnzaadolie bevat nauwelijks vezels. Je kunt ook andere producten gebruiken om voldoende omega 3 binnen te krijgen. Dit zit bijvoorbeeld ook in vis, vlees en visolie maar als je dat niet gebruikt is lijnzaadolie een prima alternatief en het heeft bovendien als voordeel dat het gehalte aan omega 3 dat erin zit nog veel malen hoger is dan bij andere producten.

Invloed lijnzaadolie stoelgang

Lijnzaadolie kan een goede invloed hebben op je stoelgang. Zeker als je daar wat meer moeite mee hebt is het fijn een dergelijk product te gebruiken om deze wat soepeler te laten verlopen. Heb je regelmatig last van obstipatie of verstopping? Dan is dat erg vervelend want daardoor voel je je vaak helemaal niet lekker en kan zelfs heel je lichaam pijn doen omdat je je ontlasting niet goed of niet regelmatig genoeg kwijt kunt. Lijnzaadolie kan er dan voor zorgen dat je dikke darm ‘gesmeerd’ wordt en doordat deze gestimuleerd wordt in de werking kun jij je ontlasting beter kwijt en is deze vaak ook minder hard en soepeler waardoor het makkelijker gaat als je op het toilet bent. Het bijzondere aan lijnzaadolie is dat het ook helpt als je last hebt van diarree. Deze kan namelijk door de olie te gebruiken ook gestopt worden. Het komt er feitelijk gewoon op neer dat lijnzaadolie een positieve invloed op je darmflora heeft en je spijsvertering op een goede en vlotte manier kan laten werken.

Prima middel bij afvallen

Een andere reden waarom lijnzaadolie veel gebruikt wordt is omdat het een goede ondersteuning kan zijn als je wilt afvallen. Gezond eten en veel bewegen zijn daarbij natuurlijk het belangrijkste maar omdat lijnzaadolie een stimulerende werking heeft op de darmen blijft je stoelgang goed en in beweging. Met een goede spijsvertering en dito invloed van lijnzaadolie op de stoelgang wordt het voedsel dat je nuttigt sneller verwerkt en val je dus sneller af. Goed er bij drinken is natuurlijk ook belangrijk. Kies als je wilt afvallen hoofzakelijk voor het drinken van water of dranken waar geen suikers in zitten en voeg deze, bijvoorbeeld in koffie en thee, ook niet toe. Door goed te drinken en een gezond eetpatroon te volgen raak je ook alle overtollige afvalstoffen goed kwijt en blijft je gezond, maar val je toch af.

Positief effect op je hart en heilzaam bij verschillende aandoeningen

Tenslotte kan lijnzaadolie een gezond effect hebben op je hart. De olie bevat een hoog gehalte aan alfa-linoleenzuur dat positief werkt om hartziekten te voorkomen maar vormt tevens een goede hulp om deze te behandelen. Door lijnzaadolie te gebruiken kan dit ook een positieve invloed hebben als je last hebt van bepaalde allergieën, bij een hoge bloeddruk, aderverkalking, diabetes en ook bij psychische problemen kan lijnzaadolie goed werken om deze te verminderen. Er wordt nog allerlei onderzoek gedaan naar de werking van lijnzaadolie en de werkzame bestanddelen in het middel maar het blijkt bij veel kwalen een positieve en heilzame werking te hebben.

Hoeveel lijnzaadolie per dag?

Ook al is lijnzaadolie een gezond middel dat bij veel kwalen kan worden gebruikt en zeer heilzaam kan werken voor je lichaam, je mag het product niet onbeperkt gebruiken. Eén tot twee eetlepels olie per dag die je door je ontbijt doet is meer dan voldoende om er baat bij te hebben. Gebruik niet meer dan 45 gram lijnzaad (3 eetlepels) per dag want dit kan schadelijk voor je lichaam zijn. Ook bij dit product geldt dat overdaad schaadt en dat je het met mate moet gebruiken. Lijnzaadolie gebruik je koud en mag niet verhit worden.

 

Check of de lijnzaadolie nog goed is

Houd er daarnaast rekening mee dat lijnzaadolie niet onbeperkt houdbaar is. Als je niet zeker weet of je het veel gaat gebruiken is het verstandig dat je om te beginnen een klein flesje van het product aanschaft. De olie dient koel (in de koelkast), donker en droog bewaard te worden en ziet er helder uit als deze goed is. Ziet de olie er vlokkerig of ietwat troebel uit? Dan is deze niet meer goed en moet je de olie niet meer gebruiken. Houd er rekening mee dat lijnzaadolie al binnen vier weken slecht kan worden. Koop dus kleine flesjes en bewaar het in de koelkast.

Hoeveel lijnzaadolie kun je gebruiken in combinatie met bepaalde medicatie?

Indien je bepaalde soorten medicatie gebruikt kan het voorkomen dat je beter geen lijnzaadolie kunt gebruiken. Ofschoon het een natuurlijk product is kan het een wisselwerking werken geven met bepaalde soorten medicatie. Gebruik je bloedverdunners, insuline of medicijnen zoals bètablokkers om de bloeddruk te verlagen? Vraag dan eerst aan je arts of je lijnzaadolie mag gebruiken indien je dat wilt. De meeste mensen mengen de olie overigens door het voedsel maar je mag het ook gewoon zo op een lepel doen om in te nemen. Door een salade smaakt het prima maar de olie kan ook aan andere gerechten worden toegevoegd.

Lijnzaadolie is een uitstekende toevoeging aan jouw voedingspatroon!

Zoals je hebt gelezen is lijnzaadolie een mooi product om toe te voegen aan jouw voedingspatroon. Zo is het ontzettend rijk aan gezonde omega-3 vetzuren, welke diverse gezondheidsvoordelen hebben. Lijnzaadolie kan gebruikt worden als plantaardige vervanger van andere bronnen van omega-3 vetzuren zoals vis. Heb je vragen over het gebruik van lijnzaadolie? Voel je vrij contact met me op te nemen!

Recente artikelen

Voedingsadvies Paul Utrecht


Als voedingsadviseur help ik mensen om gezonder te gaan eten.

Kennismaken?

Mijn laatste artikelen

Ik schrijf regelmatig over voeding, leefstijl en recepten. Dit zijn mijn laatste bijdrages.

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen zijn zeker gezond. Ze zijn een goede bron van vitamines en ze bevatten veel andere gezonde voedingsstoffen. In Nederland eten de meeste mensen drie à vier keer per week aardappelen. Sommige mensen eten ze zelfs dagelijks. Gekookt, gebakken,...

Is havermout goed voor je?

Is havermout goed voor je?

Havermout is één van de gezondste graansoorten. Het is een volkoren graanproduct. Dus zitten er heel veel vezels in havermout en daarnaast is het rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevat haver over het algemeen geen of weinig gluten. Ook bevat...

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Als je gezond wilt eten, dan is een barbecue vaak niet de maaltijd die in je weekmenu past. Toch is het best makkelijk om een gezonde vegetarische (of zelfs veganistische) barbecue te organiseren. Maak bijvoorbeeld lekkere groentespiesjes, kies voor een...

Wil je aan de slag met mij?

Wat leuk! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!

Tel: 06-1303 5062