Voedingsadviseur in Utrecht

Contact   |   ☎️  06 – 1303 5062

Home | Gezonde voeding | Is boekweit gezond?
Is boekweit gezond

Is boekweit gezond?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Als je wat meer wilt weten over de voedingswaarde van boekweit dan is het slim deze tekst eens door te lezen. Boekweit is een gezonde grondstof waarmee veel voedingsmiddelen gemaakt worden en het is zelfs voor nog veel meer producten inzetbaar. Heb je wel eens gehoord van boekweit maar weet je niet precies wat het is en wat je er allemaal mee kunt doen of welke producten er van gemaakt worden? Dan kan ik je er in dit artikel veel over vertellen.

Wat is boekweit?

Om te beginnen even iets over boekweit in het algemeen. De naam bestaat uit twee delen, boek en weit. Boek staat voor beuk en weit is een oude benaming voor tarwe. Boekweit is een gewas dat al eeuwen wordt geteeld en brengt kleine zaadjes voort die onder andere tot meel gemalen kunnen worden. Boekweit kent ook een bijzondere toepassing: de dopjes worden in speciale hoofdkussens gebruikt die je lichaam goed ondersteunen en daarom erg comfortabel zijn. Kortom, boekweit is een zeer veelzijdige plant met veel toepassingen. Het wordt vaak gebruikt als basis voor pannenkoekenmeel maar wordt bijvoorbeeld ook ingezet om bier mee te maken. Graan dat veel gebruikt wordt om bier mee te maken wordt dan vervangen door boekweit. Boekweit is geen graan, hoewel dit wel eens gedacht wordt. Het bevat daarom niet de bestanddelen van bepaalde granen maar is wel bijzonder voedzaam.

Voedingswaarde boekweit

Boekweit bevat veel gezonde ingrediënten zoals magnesium, fosfor en kalium. Daarnaast is het licht verteerbaar en vallen de producten waarin boekweit verwerkt worden daardoor niet zwaar. Het is wel voedzaam dus zeker aan te raden om te gebruiken. De hoge voedingswaarde boekweit is te danken aan het feit dat er net zoveel eiwitten in zitten als bij tarwe- en roggemeel. Er zitten geen gluten in dus dat is gunstig voor je lichaam. Indien aan producten zoals brood, pannenkoeken en koekjes boekweit wordt toegevoegd betekent dit dat deze rijk zijn aan vezels, vitamine B1 en B6 en dat er veel koolhydraten in zitten. Als je kiest voor biologische boekweit of voor producten waarin deze is verwerkt (mits er niet al te veel troep aan wordt toegevoegd natuurlijk), haal je gezonde en duurzame voeding in huis.

Boekweit eigenschappen

Boekweit wordt gebruikt in eten voor mensen maar wordt ook toegevoegd aan bijvoorbeeld vogelvoer. Juist omdat er veel voedingstoffen in zitten die belangrijk zijn voor het menselijk lichaam is boekweit een goede keuze en de plant levert veel op dat gebruikt kan worden. De zaden kunnen tot meel gemalen worden maar ook zo gebruikt worden en zelfs de dopjes worden benut. Bijzondere boekweit eigenschappen zijn dat het is een eenjarige plant die na het oogsten niet meer opnieuw aangroeit maar het jaar daarop weer opnieuw geplant moet worden. Omdat een belangrijke eigenschap is dat er geen gluten in zitten, is het een prima en gezond alternatief voor granen.

Is boekweit glutenvrij?

De boekweit is een eenjarige plant en hoewel er meel van gemaakt kan worden is het geen graan en bevat boekweit geen gluten. Boekweit is glutenvrij en is daarom goed geschikt voor mensen met een glutenallergie. Boekweit bevat geen gluteneiwitten die voor mensen met een glutenallergie voor problemen kunnen zorgen. Voor alle producten die van boekweit gemaakt kunnen worden, zoals zaden, meel en meer, geldt dat er geen gluten in zitten. Omdat aan veel producten gluten worden toegevoegd zoals koekjes, brood en diverse meelsoorten is boekweit een prima alternatief, ook als je een glutenintolerantie hebt. Kijk wel altijd naar de andere ingrediënten.

Wat kun je zoal maken met boekweit?

Als je graag wat meer producten waarin boekweit verwerkt zit wilt gebruiken, is dat zeker geen slechte keuze. Het is namelijk een gezond ingrediënt om te gebruiken en zeker voor mensen met een glutenallergie is het een prima alternatief. Voor producten waarin boekweit verwerkt zit kun je al terecht in de supermarkt maar als je het wat ingewikkeld vindt te zoeken naar de juiste producten is het aan te raden naar een speciaalzaak zoals een biologische winkel of toko te gaan. Zij kunnen je daar precies vertellen wat er in elk product zit zodat je het goede kiest. Je kunt voor producten kiezen waar boekweit in verwerkt zit maar kijk ook eens naar bijvoorbeeld boekweitmeel om zelf wat mee te maken. Zo bak je eenvoudig een gezond en lekker brood, broodjes of koekjes op basis van boekweitmeel.

Boekweit in brood, broodvervangers, koekjes en pannenkoeken

We hebben een aantal producten voor je op een rijtje gezet waarin boekweit verwerkt is. Het meest duidelijk is dit natuurlijk in brood. Om er een goed deeg van te maken dat voldoende rijst, doet de bakker en wel een ander soort meel bij. Heb je een glutenallergie? Informeer dan altijd of er glutenvrije ingrediënten in zitten zodat jij er ook tegen kunt. Boekweitmeel wordt veel gemengd met tarwe- of roggemeel. Het wordt in die vorm niet alleen gebruikt om brood mee te maken maar bijvoorbeeld ook voor pannenkoeken. Deze kun je natuurlijk ook prima zelf maken als je een pak boekweitmeel in huis haalt.

Veel gebruikt in de buitenlandse keuken

We eten in ons land steeds meer soorten voedsel die uit het buitenland afkomstig zijn. Ook in de Nederlandse huishoudens worden meer exotische gerechten gemaakt dan vroeger het geval was. Een gerecht waarin gebruik gemaakt wordt van boekweit zijn noedels. Let wel altijd even goed op als je noedels koopt wat erin zit. Er zijn er namelijk ook waar wel granen in zitten met gluten dus ze zijn niet altijd volledig glutenvrij. In een land zoals Rusland wordt boekweit met veel andere producten zoals vlees en vis gecombineerd en ook in de Aziatische keuken wordt het vaak als ingrediënt voor allerlei gerechten gebruikt.

Gebruik ook de zaadjes van de boekweit

Boekweit kun je dus als meel gebruiken in diverse gerechten maar dat is niet de enige toepassing. De plant is vrij veelzijdig en je kunt de zaden ervan ook drogen of roosteren en daarna in gerechten verwerken. Wanneer je voor gedroogde of geroosterde zaadjes van de boekweit kiest is het belangrijk dat je de buitenkant er eerst afhaalt voordat je ze opeet. Deze is namelijk niet alleen erg hard maar vooral ook moeilijk verteerbaar. De zaadjes van de boekweit zelf hebben al een licht nootachtige smaak maar als je deze roostert, wordt de smaak ervan versterkt en kunnen ze een prima toevoeging zijn in een salade of ander gerecht.

Nagerecht van boekweit

Van de zaden, mits ontdaan van hun buitenkantje, wordt ook pap gemaakt. Deze gepelde zaden staan bekend als grutten waarmee dus gruttenpap gemaakt wordt. Gruttenpap kun je zelf maken door de zaden eerst goed te weken en deze daarna in te koken met karnemelk. Voor een goede smaak doe je er een beetje suiker bij en kook je de pap totdat deze lekker dik geworden is. De pap kun je als nagerecht eten en het is dan extra lekker om er een sausje van boter met stroop bij te doen. Laat je de pap op basis van boekweit goed afkoelen dan stolt deze volledig en kun je er zelfs plakken van snijden. Doe er wat biologische rietsuiker op en laat deze karamelliseren voor de smaak zodat je een lekker stuk boekweitcake krijgt.

Boekweit is gezond

Boekweit is een gezond voedingsmiddel. Zo bevat boekweit veel vezels, eiwitten en is het rijk aan verschillende vitamines en mineralen. Verdraag jij gluten niet goed? Dan is boekweit een uitstekend alternatief. Op optimaal te profiteren van de verschillende gezonde voedingsstoffen in voeding raad ik je aan om gevarieerd te eten. Boekweit is een mooi product om aan je voedingspatroon toe te voegen.

Wil je meer weten over boekweit? Of heb je een andere vraag? Leuk, neem contact met met op.

Voedingsadvies Paul Utrecht


Als voedingsadviseur help ik mensen om gezonder te gaan eten.

Kennismaken?

Mijn laatste artikelen

Ik schrijf regelmatig over voeding, leefstijl en recepten. Dit zijn mijn laatste bijdrages.

Is het gebruik van zoetstoffen ongezond?

Is het gebruik van zoetstoffen ongezond?

Om gezonder te leven vervangen mensen suiker vaak door zoetstoffen. Er zijn verschillende soorten zoetstoffen. Vaak hoor je dat zoetstoffen ongezond en schadelijk voor je zijn. Toch gebruiken we tegenwoordig regelmatig een zoetje om ons eten en drinken zoeter...

Gezonde zaden en pitten

Gezonde zaden en pitten

Welke zaden en pitten zijn het gezondst en welke kun je het beste gebruiken door allerlei gerechten heen? Je leest in deze tekst welke zaden veel gebruikt worden en erg populair zijn en wat de voordelen ervan zijn. Zaden en pitten zijn de eetbare delen van...

Is volkorenpasta gezond?

Is volkorenpasta gezond?

Als je graag pasta eet kun je voor diverse soorten kiezen waarbij je je wellicht al direct afvraagt of volkorenpasta gezond is of misschien zelf wel veel beter voor je is. Je kunt bij pasta niet alleen kiezen tussen ‘normale’ (naturel) pasta en volkorenpasta...

Wil je aan de slag met mij?

Wat leuk! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!

Tel: 06-1303 5062