Voedingsadviseur in Utrecht

Blog  | Contact   |   ☎️  06 – 1303 5062

Home | Gezonde voeding | Is het gebruik van zoetstoffen ongezond?
Zijn zoetstoffen ongezond?

Is het gebruik van zoetstoffen ongezond?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Om gezonder te leven vervangen mensen suiker vaak door zoetstoffen. Er zijn verschillende soorten zoetstoffen. Vaak hoor je dat zoetstoffen ongezond en schadelijk voor je zijn. Toch gebruiken we tegenwoordig regelmatig een zoetje om ons eten en drinken zoeter te maken. Maar zijn zoetstoffen gevaarlijk voor je? Er is geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat zoetstoffen ongezond zijn voor onze gezondheid. Echter raad ik het gebruik van zoetstoffen af, omdat zoetstoffen ervoor zorgen dat je meer drang krijgt naar zoete voeding. Daarnaast lijken zoetstoffen ook ‘misleidende’ signalen naar je hersenen te sturen. Voor diabetici is een zoetje zeker minder slecht dan suiker, want zoetstoffen beïnvloeden je bloedsuikerwaarde nauwelijks. Nog beter is om geen zoetstoffen te gebruiken.

Wat zijn zoetstoffen?

Je kunt suikervervangers in twee soorten indelen: intensieve en extensieve zoetstoffen. De intensieve vervangers vind je vaak in dieetproducten. Deze leveren geen energie of kilocalorieën en zijn zelfs zoeter dan suiker. Je hebt dus minder van deze zoetstof nodig om je gerecht of drankje zoet te maken. De extensieve vervangers van suiker zitten van nature in groente en fruit. Deze zoetstoffen bevatten zo’n twee kilocalorieën per gram. Zowel de intensieve als de extensieve stoffen zijn in principe niet ongezond. Ook maakt het qua calorieën nauwelijks uit of je kunstmatige of natuurlijke zoetstof binnenkrijgt.

Zijn zoetstoffen gevaarlijk?

Je hoort vaak dat zoetstoffen ongezond en gevaarlijk zijn, maar daar is geen enkel bewijs voor. Al jarenlang onderzoeken wetenschappers de effecten van suikervervangers op je gezondheid. Maar geen enkel onderzoek toont eenduidig aan dat zoetstoffen ongezond of schadelijk zijn. Je zou zelfs kunnen stellen dat het gebruik van zoetjes minder ongezond is dan het gebruik van suiker. Zoetstof is veel zoeter dan suiker. Dus je hebt veel minder nodig om je thee of koffie zoet te krijgen. Heb je normaal twee klontjes suiker in je koffie, dan voldoet vaak één of een half zoetje. En in suiker zitten veel meer calorieën dan in zoetstof. Als je op je gewicht wilt letten kun je beter een zoetje nemen dan een klontje suiker. Het beste is natuurlijk om helemaal geen zoetstof of suiker te gebruiken. Maar als je iets nodig hebt om je drankje zoet te maken dan is een suikervervanger zeker niet ongezond.

Voordelen zoetstof

Het gebruiken van een zoetje in plaats van suiker heeft een aantal voordelen. Allereerst bevatten zoetstoffen bijna geen calorieën. Je komt bijna niet aan van het gebruik van zoetstoffen. Een ander voordeel is dat zoetstof beter is voor je tanden. Suiker zorgt voor tandbederf en door zoetstof te gebruiken in plaats van suiker kun je tandbederf voorkomen. Tenslotte is zoetstof zoeter dan suiker. Je hebt er dus minder van nodig.

Nadelen zoetstof

Het gebruik van zoetstof in vergelijking met suiker kent weinig nadelen. Je hoort wel allerlei verhalen dat zoetstof schadelijk is of dat het bijwerkingen geeft. Maar dat is nooit volledig bewezen. Echter raad ik het gebruik van zoetstoffen af, omdat zoetstoffen ervoor zorgen dat je meer zin krijgt in zoete voeding. Daarnaast lijken zoetstoffen ook ‘misleidende’ signalen aan je hersenen te zenden. Wel is het zo dat mensen met gevoelige darmen soms last van diarree krijgen nadat ze iets gegeten of gedronken hebben dat gezoet is met een suikervervanger. Een ander nadeel van het gebruik van zoetstoffen is dat het geen goede voedingstoffen bevat en het dus echt lege, sterk bewerkte voeding is. Verder zijn er geen nadelen te benoemen van het gebruik van zoetstoffen. Toch is het (vaak) gebruiken van zoetstoffen af te raden.

Waarom denken mensen dat zoetstoffen ongezond zijn?

Veel mensen denken dat het gebruik van zoetstoffen bijwerkingen heeft, of dat het gevaarlijk is voor je gezondheid. Hoe komt het dat de vervanger van suiker een negatief imago heeft? Daarvoor moeten we in het verleden duiken. Zo’n zestig jaar geleden was de zoetstof sacharine erg populair. Deze vervanger voor suiker werd in veel dieetproducten gebruikt. Ook in die tijd deden ze al veel onderzoek naar de eventuele bijwerkingen van het gebruik van zoetstof. In 1977 kwam uit een onderzoek het volgende naar voren: de ratten die met sacharine gevoerd werden ontwikkelden een tumor. Onterecht werd geconcludeerd dat die tumoren veroorzaakt werden door de sacharine. Toen later bleek dat de onderzoekers een foutieve conclusie hadden getrokken, was het kwaad al geschiedt. Het imago van de sacharine had een enorme deuk opgelopen. En sindsdien zijn er altijd mensen die beweren dat zoetstoffen ongezond zijn.

Is de zoetstof aspartaam ongezond?

De zoetstof aspartaam is een alternatief voor sacharine. Maar ook aspartaam heeft een slecht imago. Vaak wordt gezegd dat deze zoetstof ongezond en schadelijk is, omdat er een giftige stof vrijkomt bij de afbraak van aspartaam. Als je lichaam deze stof afbreekt, komt er onder andere het giftige methanol vrij. Daarom trekken veel mensen de conclusie dat zoetstoffen ongezond en schadelijk voor je zijn. Wat veel critici niet weten is dat de hoeveelheid vrijgekomen giftig methanol zo minimaal is dat je lichaam dat prima kan afbreken. Bij het eten van een appel komt ongeveer net zo veel giftig methanol vrij als bij het drinken van een glas cola light. Je lichaam kan deze kleine hoeveelheden giftige stoffen heel makkelijk afbreken. Dus je hoeft je geen zorgen te maken als je heel af en toe zoetstoffen gebruikt; zoetstoffen zijn niet ongezond voor je.

Waarschuwing op etiketten van light producten

Op etiketten van light producten staat vaak een waarschuwing. Deze light producten zijn vaak gezoet met de stof aspartaam. Als zoetstoffen niet ongezond en niet schadelijk zijn en als zoetstoffen zelfs geen bijwerkingen hebben, waarom staat er dan een waarschuwing op het etiket? De waarschuwing op het etiket is eigenlijk een allergiewaarschuwing. De zoetstof aspartaam bevat fenylalanine. Er zijn mensen die de erfelijke stofwisselingsziekte fenylketonurie hebben. Voor deze mensen is het belangrijk dat ze geen fenylalanine binnen krijgen. Zij mogen dus ook geen producten met de zoetstof aspartaam. Daarom staat er op de etiketten van light producten vaak een waarschuwing.

Zijn zoetstoffen schadelijk?

We kunnen concluderen dat geen enkele zoetstof schadelijk voor je gezondheid is. Wel is het goed om je te beseffen dat zoetstoffen zeer bewerkte voedingsmiddelen zijn én totaal geen gezonde voedingsstoffen bevatten.  Daarom raad ik aan om jezelf af te vragen of je niet zonder de zoete toevoeging kunt. Op die manier krijg je geen onnodige toegevoegde suikers of zoetstoffen binnen. Daarnaast proef je dan ook meer van je lekkere kop koffie of thee! Zoetjes zijn een  alternatief voor suiker. Veel mensen die op hun gewicht moeten letten vervangen suiker door zoetstof. Ook voor diabetici is een zoetstof vaak beter dan suiker. Maar, zeker bij mensen met diabetes, is het nog beter om helemaal te stoppen met suiker/zoetstoffen.Er zit bijna geen energie in zoetstoffen. En dat betekent dat zoetstoffen je bloedsuiker niet beïnvloed. Er is de laatste jaren heel veel onderzoek gedaan naar de werking van zoetstoffen. Daarbij is gekeken of zoetstoffen schadelijk voor je gezondheid zijn. Ook is onderzocht of zoetstof bijwerkingen geeft bij dagelijks gebruik. Uit al deze onderzoeken komt naar voren dat zoetstoffen niet ongezond zijn. Uiteraard moet je het met mate gebruiken. Maar alles wat je eet of drinkt moet je met mate doen. Want te veel van iets is nooit goed.  Gebruik je veel zoetstoffen of juist suikers? En wil je weten hoe je dit op een gezondere manier kan doen? Neem gerust contact met me op. Dan gaan we samen stappen maken op weg naar een gezond en volwaardig voedingspatroon.

 

Recente artikelen

Voedingsadvies Paul Utrecht


Als voedingsadviseur help ik mensen om gezonder te gaan eten.

Kennismaken?

Mijn laatste artikelen

Ik schrijf regelmatig over voeding, leefstijl en recepten. Dit zijn mijn laatste bijdrages.

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen zijn zeker gezond. Ze zijn een goede bron van vitamines en ze bevatten veel andere gezonde voedingsstoffen. In Nederland eten de meeste mensen drie à vier keer per week aardappelen. Sommige mensen eten ze zelfs dagelijks. Gekookt, gebakken,...

Is havermout goed voor je?

Is havermout goed voor je?

Havermout is één van de gezondste graansoorten. Het is een volkoren graanproduct. Dus zitten er heel veel vezels in havermout en daarnaast is het rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevat haver over het algemeen geen of weinig gluten. Ook bevat...

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Als je gezond wilt eten, dan is een barbecue vaak niet de maaltijd die in je weekmenu past. Toch is het best makkelijk om een gezonde vegetarische (of zelfs veganistische) barbecue te organiseren. Maak bijvoorbeeld lekkere groentespiesjes, kies voor een...

Wil je aan de slag met mij?

Wat leuk! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!

Tel: 06-1303 5062