Voedingsadviseur in Utrecht

Blog  | Contact   |   ☎️  06 – 1303 5062

Home | Gezonde voeding | Is zilvervliesrijst gezond?
Is zilvervliesrijst gezond

Is zilvervliesrijst gezond?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Als je graag rijst eet, dan kun je kiezen uit diverse soorten maar wat is nu de meest gezonde rijst? Is dat de gewone witte rijst, rijst met extra vezels of kies je bijvoorbeeld beter voor zilvervliesrijst of soorten rijst zoals basmati of jasmijnrijst of voor nog iets anders? In deze tekst kun je lezen wat zilvervliesrijst is en wat het verschil met gewone witte rijst is en wat de voordelen ervan zijn. Zo weet je straks ook welke rijst je het beste kiest hoewel het natuurlijk ook belangrijk is een soort te nemen die jij lekker vindt.

Verschil zilvervliesrijst en witte rijst

Rijst wordt veel gegeten en niet enkel in Aziatische landen. Het is hier ook volledig ingeburgerd en het kan gecombineerd worden met van alles en nog wat. Doe er groente of vlees bij, kies voor een lekkere curry of eet eens rijst in plaats van aardappelen of pasta, het kan prima. Als je kiest voor zilvervliesrijst, dan is het belangrijkste verschil met witte rijst dat bij zilvervliesrijst alleen het buitenste laagje van de rijstkorrel verwijderd wordt. Bij witte rijst gaat het pellen een heel stuk verder want daarbij worden de volgende lagen ook van de korrel afgehaald. Dit betekent dat bij witte rijst ook de vezellaag en de kiem eraf gehaald worden om tot het eindproduct te komen. Het verschil zilvervliesrijst en witte rijst zit dus in de verwerking van de rijstkorrels.

Meer vezels levert een voedzaam en gezond product op

Dit betekent ook dat de voedingswaarde van de rijst verandert. In witte rijst zitten namelijk veel minder mineralen, vitamines en vezels dan in zilvervliesrijst omdat deze reeds bij het pellen van de korrels verwijderd worden. Dit wil niet zeggen dat witte rijst meteen ongezond is want dat wat overblijft is nog altijd rijk aan eiwitten en er zitten ook nog wat vezels in, maar er zitten wat minder bestanddelen zoals vitamines en mineralen. Als de rijstkorrels gepeld worden en de vezellaag bij witte rijst wordt verwijderd, gaan ook de gezonde vetzuren verloren.  Die gezonde vetzuren zijn los te koop als rijstolie. Deze is gezond voor je lichaam omdat het voor een verlaging van het cholesterol kan zorgen. Door te kiezen voor zilvervliesrijst profiteer je optimaal van alle gezonde voedingsstoffen. Denk je nu dat zilvervliesrijst maar één soort is? Niets is minder waar want van elke soort rijst kan een zilvervliesrijst maar ook een witte variant gemaakt worden. Het is maar net hoe de rijst behandeld en gepeld wordt.

Is zilvervliesrijst gezond?

Zilvervliesrijst is zeker gezond om te eten want het bevat nu eenmaal meer vezels, mineralen en vitamines dan witte rijst. Er gaan weinig goede bestanddelen verloren bij zilvervliesrijst omdat enkel de buitenste laag er vanaf gehaald wordt. Waarom wordt rijst dan überhaupt gepeld vraag je je wellicht af? De belangrijkste reden om dit te doen is dat witte rijst veel langer houdbaar is dan zilvervliesrijst. Dit speelt met name in warme landen zoals in Azië waar veel rijst genuttigd wordt, een belangrijke rol. Bij hoge temperaturen bederft zilvervliesrijst veel sneller dan witte rijst omdat in de zemelen en de kiem van zilvervliesrijst vetten zitten die bederfelijk zijn. In witte rijst zijn deze verwijderd. In landen zoals Nederland waar het veel minder warm is en we de rijst op een koele en donkere plek (ruim beneden 30 graden) kunnen bewaren speelt de bederfelijkheid een veel minder belangrijke rol en houd je zilvervliesrijst ook gewoon lang goed. Een veel gehoorde reden om te kiezen voor witte rijst is dat de smaak en de structuur prettiger zijn. Maar wat is er nou lekkerder dan een puur en onbewerkt product, zoals zilvervliesrijst, met al zijn voedingsstoffen?

Voedingswaarde van zilvervliesrijst

Als je naar de voedingswaarde van zilvervliesrijst kijkt, zul je snel zien dat deze veel hoger ligt voor bepaalde bestanddelen dan bij witte rijst het geval is. Dit betekent concreet dat zilvervliesrijst zo’n 67% meer vitamine B3 bevat en 80% meer vitamine B1 dan witte rijst. Voor B6 is het verschil zelfs zo’n 90%. Daarnaast zit er veel meer mangaan, fosfor en ijzer in zilvervliesrijst waardoor de voedingswaarde alleen maar toeneemt. Een belangrijk onderdeel van zilvervliesrijst wordt gevormd door de aanwezige vezels. Vezels zijn gezond voor je lichaam omdat deze de spijsvertering stimuleren. Dit betekent dat ze voor een gezonde darmflora zorgen en dat de rijst niet verstoppend werkt of een belemmering kan zijn voor de stoelgang. Zeker als je regelmatig de meest gezonde rijst eet is dat iets om rekening mee te houden bij je keuze want je wilt er natuurlijk niet van verstopt raken. Tenslotte bevat witte rijst geen gezonde vetzuren maar zijn deze in zilvervliesrijst wel aanwezig.

Toverrijst met extra vezels, te mooi om waar te zijn?

De naam doet het al vermoeden. Toverrijst! Sinds kort is er witte rijst verkrijgbaar waarop groot op de verpakking staat dat het extra vezels bevat. Hartstikke gezond zou je denken. We eten in Nederland te weinig vezels en daarom ben ik blij dat steeds meer mensen zich bewust worden van het belang  van vezels. Daar spelen voedingsproducenten slim op in. Deze Toverrijst met extra vezels is daar een mooi voorbeeld van. Hoe komen er extra vezels in rijst? Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Ik keek op de ingrediëntenlijst en zag dit: Voorgekookte witte rijst (75%), rijstmeel (18%) en vezelhoudend erwtenextract (6%). Deze rijst bevat 4,2 gram voedingsvezel per 100 gram. Als ik dat vergelijk met de ongeveer 4 gram vezels in biologische zilvervliesrijst, dan zou je wellicht denken dat Toverrijst een betere keuze is. Maar… Doordat de Toverrijst sterk bewerkt is zijn er veel gezonde mineralen en vitamines verloren gegaan. Kiezen voor pure onbewerkte zilvervliesrijst zorgt ervoor dat je een volwaardig product binnenkrijgt vol gezonde voedingsstoffen, zoals onverzadigde vetzuren, ijzer en diverse B-vitamines.

Welke rijst is het gezondst?

Het zal duidelijk zijn, zilvervliesrijst bevat nu eenmaal meer voedingsstoffen dan witte rijst en is gezonder om te eten. Dat wil zeker niet zeggen dat je nooit witte rijst kunt gebruiken maar vooral afwisseling is goed. Verandering van spijs doet niet alleen eten maar zorgt er ook voor dat je de broodnodige variatie krijgt en veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een erg belangrijk bestanddeel van zilvervliesrijst dat ervoor zorgt dat deze soort gezonder is, zijn de aanwezige vezels. Deze werken positief op het spijsvertering en als je bijvoorbeeld wilt afvallen is dat ook gunstig. Als je wat kilootjes kwijt wilt raken en veel rijst eet, is dat voedzaam maar zorgt de zilvervliesrijst er tevens voor dat je spijsvertering goed blijft en je meer afvalstoffen en vet kwijtraakt. Vezels zijn nu eenmaal gezond voor een mens om te eten. Omdat vezels de darmflora stimuleren, blijven je darmen goed actief en wordt de kans op darmkanker daar ook mee verkleind.

Antioxidanten en goede werking indien de meest gezonde rijst met andere voedingsmiddelen wordt gecombineerd

Zilvervliesrijst bevat naast de vezels ook aanzienlijk meer mangaan dan witte rijst. Mangaan zorgt ervoor dat vetzuren worden omgezet in cholesterol en werkt als een prima antioxidant. Met antioxidanten pakt je lichaam mogelijk gevaarlijke indringers op effectieve wijze aan en blijf je gezond dus het is erg belangrijk dat je deze voldoende binnenkrijgt. Eet je zilvervliesrijst in combinatie met groene groente, zaden en noten dan is dit erg gezond en bevorderen de verschillende ingrediënten elkaars werking. Zo kun je zilvervliesrijst met van alles combineren om een zo gezond mogelijk maar ook lekker gerecht te maken. Om het je nog wat makkelijker te maken bestaat er ook meergranenrijst waarin de zaden al met de rijst worden gecombineerd. Let er bij meergranenrijst wel op dat er zilvervliesrijst in zit.

Zilvervliesrijst bomvol gezonde voedingsstoffen

In dit artikel las je wat de gezondheidsvoordelen zijn van zilvervliesrijst ten opzichte van andere rijstvarianten. Kiezen voor onbewerkte zilvervliesrijst is de gezondste keuze. Een gezond voedingspatroon is gevarieerd, veelal plantaardig en bestaat uit volwaardige onbewerkte producten. Kan je wat hulp gebruiken bij jouw voedingspatroon? Of heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem contact met me op.

Recente artikelen

Voedingsadvies Paul Utrecht


Als voedingsadviseur help ik mensen om gezonder te gaan eten.

Kennismaken?

Mijn laatste artikelen

Ik schrijf regelmatig over voeding, leefstijl en recepten. Dit zijn mijn laatste bijdrages.

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen zijn zeker gezond. Ze zijn een goede bron van vitamines en ze bevatten veel andere gezonde voedingsstoffen. In Nederland eten de meeste mensen drie à vier keer per week aardappelen. Sommige mensen eten ze zelfs dagelijks. Gekookt, gebakken,...

Is havermout goed voor je?

Is havermout goed voor je?

Havermout is één van de gezondste graansoorten. Het is een volkoren graanproduct. Dus zitten er heel veel vezels in havermout en daarnaast is het rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevat haver over het algemeen geen of weinig gluten. Ook bevat...

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Als je gezond wilt eten, dan is een barbecue vaak niet de maaltijd die in je weekmenu past. Toch is het best makkelijk om een gezonde vegetarische (of zelfs veganistische) barbecue te organiseren. Maak bijvoorbeeld lekkere groentespiesjes, kies voor een...

Wil je aan de slag met mij?

Wat leuk! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!

Tel: 06-1303 5062