Voedingsadviseur in Utrecht

Blog  | Contact   |   ☎️  06 – 1303 5062

Home | Gezonde voeding | Zijn kruiden gezond?
Zijn kruiden gezond - Voedingsadvies Utrecht

Zijn kruiden gezond?

⏱ Leestijd: 6 minuten

Sta je graag in de keuken om lekkere gerechten klaar te maken en gebruik je daar gezonde kruiden voor? Dan kun je ervoor zorgen dat de gerechten lekker veel smaak meekrijgen en ook nog gezonder worden. Wanneer je kruiden aan een gerecht toevoegt, kun je dat doen om zout te vervangen dus in dat geval is het extra gezond. Er zijn veel soorten gezonde kruiden te koop om te gebruiken in de keuken, zowel in verse als gedroogde vorm dus bij nagenoeg elk gerecht is wel iets te vinden dat er goed bij smaakt. In veel buitenlandse keukens wordt regelmatig gebruikt gemaakt van diverse kruiden om een gerecht net even wat pittiger te maken of een frisse smaak te geven.

Kruiden of specerijen?

De termen specerijen en kruiden worden nog wel eens door elkaar gebruikt en soms is het ook niet helemaal duidelijk wat iets nu precies is. Er zijn wel enkele verschillen te benoemen. Specerijen komen hoofdzakelijk uit landen met een tropisch klimaat en kruiden zijn veelal afkomstig uit landen met een meer gematigd klimaat. Daarnaast groeien de meeste kruiden aan kleine planten en worden de bladeren of de stengels gebruikt. Specerijen worden gewonnen uit knoppen, vruchten en stokken van planten. De verschillen zijn dus vrij klein waardoor wel eens wat verwarring kan ontstaan of het nu om een kruid of specerij gaat. Sommige planten, zoals bijvoorbeeld koriander levert zowel zaadjes (specerijen dus) en het blad (kruid) kan ook gebruikt worden in de keuken.

Voorbeelden van kruiden

Voorbeelden van kruiden die veel in de keuken gebruikt worden zijn peterselie, dille, salie, selderij, bieslook, basilicum, dragon, anijs, laurier en zo zijn er nog wel meer te noemen. Als je graag wilt weten wat voor kruiden er allemaal te koop zijn kun je het beste op een website van een aanbieder van kruiden en specerijen kijken of je gaat ervoor naar een speciaalzaak waar je een groot aanbod vindt. Daar kunnen ze je ook van alles vertellen over bepaalde kruiden en in combinatie met welk voedsel deze lekker zijn. Zo wordt bijvoorbeeld in de Italiaanse keuken veel gebruik gemaakt van basilicum, een kruid dat in menig gerecht zit en kun je vis prima met dille combineren.

Verse en gedroogde kruiden

Het is het beste om met een goed recept te werken als je kruiden wilt gebruiken. Hierin staat precies wat je nodig hebt en kun je de juiste ingrediënten in huis halen. Je kan er ook voor kiezen om te experimenteren met kruiden in allerlei gerechten. Op den duur ga je steeds beter weten welke kruiden je lekker vindt.

Soms is het beter verse kruiden in huis te halen voor een bepaald gerecht maar heel veel kruiden zijn ook in gedroogde vorm te koop. Groot voordeel daarvan is dat je deze in een potje of zakje koopt en dat ze ook nog eens lang houdbaar zijn. Let er wel altijd goed op dat je het zakje of de bus waar de kruiden in zitten goed dichtmaakt zodat er geen smaak verloren kan gaan. Verse kruiden zijn prettig om te gebruiken en kun je zelf opkweken. Je koopt bijvoorbeeld een plantje basilicum of peterselie in de winkel of het tuincentrum en kunt er dan blaadjes van knippen om te gebruiken en het plantje daarna weer verder laten groeien. Zo ben je zelf ook meteen groen bezig.

Welke kruiden zijn gezond?

In de basis zijn alle kruiden gezond. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Zo bevatten kruiden (en specerijen) per 100 gram meer vitamines, mineralen en anti-oxidanten dan groente en fruit! Om optimaal te profiteren van de gezonde voedingsstoffen in kruiden raad ik aan om goed te variëren met kruiden.

Doordat kruiden zoveel voedingsstoffen bevatten hoef je beslist niet zuinig te zijn met het gebruik ervan. Mits je voldoende variatie hebt in je eetpatroon natuurlijk. Voor veel voedingsmiddelen, dus ook voor kruiden, geldt dat deze gezond zijn als je ze met mate gebruikt. Nu zijn kruiden sowieso al gezond als je deze gebruikt als smaakmaker in een gerecht om zout te vervangen. Een teveel aan zout is niet goed omdat dit voor een hoge bloeddruk kan zorgen hetgeen weer kan leiden tot een grotere kans op hart- en vaatziekten.

De voorkeur gaat uit naar biologische kruiden. Die bevatten geen bestrijdingsmiddelen en bevatten meer gezonde voedingsstoffen.

Wil je een gerecht lekker op smaak brengen en ervoor zorgen dat het niet flauw is? Dan zijn kruiden of specerijen een gezond alternatief voor zout. Wil je graag weten welke kruiden gezond zijn om te gebruiken? Bekijk de volgende tabel dan eens want hierin vind je de vijf kruiden die het gezondste zijn.

Soort kruid Waarom is het kruid gezond?
Tijm Tijm werkt antibacterieel en wordt ingezet bij hoest en keelpijn. Daarnaast is het kruid goed voor de spijsvertering.
Peterselie Peterselie bevat verschillende werkzame stoffen zoals calcium, mangaan, magnesium en foliumzuur die een positieve werking op de botten en nieren kunnen hebben. Het kruid bevat tevens antioxidanten die voor een versterking van het immuunsysteem zorgen. Heb je last van een slechte adem? Dan kun je deze opfrissen door op peterselie te kauwen.
Salie Salie kan helpen bij het verbeteren van de hersenfuncties. Bij mensen die aan Alzheimer lijden, neemt de acetylcholine in  het lichaam af. Door salie te gebruiken wordt deze afname tegengegaan.
Rozemarijn Het kruid rozemarijn kan gebruikt worden bij een verstopte neus en gaat allergische reacties tegen. Daarnaast stimuleert het de werking van de hersenen en een zuivering van je lichaam.
Basilicum Basilicum, de Thaise variant, heeft een antibacteriële werking en beschermt je lichaam tegen bepaalde schimmels. Door dit kruid te gebruiken wordt je immuunsysteem sterker en het kan je tevens helpen als je last van angsten of stress hebt.

De vijf meest gezonde specerijen zijn gember, kaneel, rode peper, kurkuma en nootmuskaat.

Zijn gedroogde kruiden gezond?

Voor veel kruiden geldt dat ze in gedroogde vorm te koop zijn. Deze houd je niet alleen langer goed maar kun je ook in tal van gerechten verwerken. Het voordeel van gedroogde kruiden is dat je deze lang bewaren kunt maar er ook veel van op voorraad kunt hebben. Ze zitten vaak in zakjes of busjes om mee te strooien die je na gebruik weer afsluit. Heb je veel verschillende kruiden nodig in de keuken? Dan kun je met gedroogde kruiden een aardig voorraadje aanleggen zodat je nooit ergens om verlegen zit. Gedroogde kruiden zijn ook gezond dus kun je ook prima gebruiken, zeker als je ze inzet ter vervanging van zout.

Gedroogde en verse kruiden rijk aan gezonde voedingsstoffen

Zijn verse kruiden gezond?

Het lijdt geen twijfel dat verse kruiden gezond zijn maar er geldt natuurlijk wel voor: gebruik ze met mate. Het is met geen enkel voedingsmiddel verstandig om dit overdadig te gebruiken dus ook niet met kruiden. Als je voor verse kruiden kiest en deze zelf in te tuin hebt is dat natuurlijk erg prettig en ook nog eens handig. Heb je wat nodig, dan ga je gewoon even in de tuin wat afknippen. Per ongeluk wat teveel afgeknipt? Geen probleem want dan kun je verse kruiden in de koeling nog best even bewaren. Zet ze in een bakje met water of wikkel ze in een vochtige doek zodat ze langer houdbaar blijven. Verse kruiden zijn ook geschikt om in te vriezen.

Waarom zijn kruiden gezond?

Kruiden zitten barstensvol gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, sporenelementen en mineralen. Ter illustratie: In Basilicum zitten onder andere de volgende vitamines en mineralen: Vitamine A, verschillende B-vitamines, vitamine C, calcium, ijzer en magnesium.

Kruiden zijn zeker gezond om te gebruiken als je dit doet in plaats van zout toe te voegen aan gerechten om meer smaak te krijgen. Er zijn heel veel soorten kruiden te koop die te combineren zijn met allerlei soorten voedsel zoals groente, vlees en vis. Vind je het wat moeilijk om zelf te bepalen welke kruiden je gebruikt of vraag je je af waarom kruiden gezond zijn? Zorg dan dat je een goed recept gebruikt zodat je weet wat je nodig hebt. In de supermarkt vind je een groot aanbod aan gedroogde kruiden en als ze het daar niet verkopen, probeer dan een speciale webshop of ga eens kijken bij een toko in de buurt. Houd er wel rekening mee dat bepaalde kruiden vrij pittig kunnen zijn en dat niet iedereen daar even goed tegen kan. Gebruik er zeker niet te veel van voor kinderen want het kan dan wel eens te scherp uitvallen. Wil je toch een gekruide smaak aan de gerechten meegeven? Kijk dan of je een wat milder alternatief kunt vinden dat goed bij de gekozen voedselsoort past en dat ook tot een smakelijk resultaat leidt.

Wil je gezonder eten?

Door vaker kruiden te gebruiken krijg je meer gezonde voedingsstoffen binnen. Wil je echt stappen maken met jouw gezondheid en aan de slag met je gehele voedingspatroon? Leuk, wellicht kan ik je helpen. Mijn voedingsadvies is goed onderbouwd en afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Neem gerust contact met me op.

Recente artikelen

Voedingsadvies Paul Utrecht


Als voedingsadviseur help ik mensen om gezonder te gaan eten.

Kennismaken?

Mijn laatste artikelen

Ik schrijf regelmatig over voeding, leefstijl en recepten. Dit zijn mijn laatste bijdrages.

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen: Zijn aardappelen gezond?

Aardappelen zijn zeker gezond. Ze zijn een goede bron van vitamines en ze bevatten veel andere gezonde voedingsstoffen. In Nederland eten de meeste mensen drie à vier keer per week aardappelen. Sommige mensen eten ze zelfs dagelijks. Gekookt, gebakken,...

Is havermout goed voor je?

Is havermout goed voor je?

Havermout is één van de gezondste graansoorten. Het is een volkoren graanproduct. Dus zitten er heel veel vezels in havermout en daarnaast is het rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevat haver over het algemeen geen of weinig gluten. Ook bevat...

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

Als je gezond wilt eten, dan is een barbecue vaak niet de maaltijd die in je weekmenu past. Toch is het best makkelijk om een gezonde vegetarische (of zelfs veganistische) barbecue te organiseren. Maak bijvoorbeeld lekkere groentespiesjes, kies voor een...

Wil je aan de slag met mij?

Wat leuk! Neem vrijblijvend contact met me op. Ik kijk uit naar je bericht!

Tel: 06-1303 5062